Havnestrid om industrispionage: Hanstholm Havn politianmelder tidligere salgschef

En tidligere salgschef hos Hanstholm Havn anklages nu for at have tilegnet sig fortrolig viden med henblik på at give den videre til havnen i Hirtshals. Han afviser selv alle anklager.

Det kom højest uventet for ledelsen i Hanstholm Havn, da havnens salgschef den 31. januar valgte at sige sin stilling op for i stedet at skifte til en tilsvarende stilling i Hirtshals. Det skete nemlig kun 27 dage efter, at selvsamme salgschef var tiltrådt i jobbet hos den nordvestjyske havne-bastion.

Nu er der så nyt i sagen, for i dag er det nemlig kommet frem, at Hanstholm Havn har valgt at politianmelde den tidligere medarbejder for overtrædelse af loven for forretningshemmeligheder. Hanstholm Havn anklager den tidligere salgschef for at have videresendt fortrolige dokumenter til en privat Gmail-adresse. 

Det skriver Hanstholm Havn i en pressemeddelelse.

- Vi er dybt rystede over forløbet og er af hensyn til vores ejere og investorer nødsaget til at involvere myndighederne, siger direktør i Hanstholm Havn Nils Skeby.
- Vi er dybt rystede over forløbet og er af hensyn til vores ejere og investorer nødsaget til at involvere myndighederne, siger direktør i Hanstholm Havn Nils Skeby.
Foto: Lasse Dieckmann, TV MIDTVEST

- Vi er dybt rystede over forløbet og er af hensyn til vores ejere og investorer nødsaget til at involvere myndighederne, fortæller Nils Skeby, der er direktør i Hanstholm Havn, i en pressemeddelelse.

Dokumenterne skulle i følge Nils Skeby indeholde viden om havnens udvikling, økonomi og strategi samt en række interne og fortrolige notater. Han frygter derfor, at salgschefen har tilegnet sig den viden med henblik på at kunne anvende det i sin nye stilling.

Det er dog en anklage, som tidligere salgschef Steen Hintze på ingen måde kan genkende.

- Jeg ser det her som et storm i et glas vand. Jeg har haft it-problemer i forbindelse med at have været hjemsendt under corona. Derfor har det været en løsning at benytte mig af en Gmail, så jeg kunne udføre de opgaver, som jeg er blevet stillet. Jeg kan endda dokumentere, at direktøren selv har kommunikeret til mig via den mail, fortæller Steen Hintze.

Steen Hintze afviser alle anklager.
Steen Hintze afviser alle anklager.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

- Jeg har aldrig haft adgang til fortrolige dokumenter fra Hanstholm Havn. De dokumenter, jeg har haft, har jeg downloadet fra internettet, hvor de har været offentlige tilgængelige. Jeg har aldrig haft til hensigt at dele fortrolige oplysninger med nogen.

Blev bortvist 27 dage efter tiltrædelsen

Den nu tidligere slagschef i Hanstholm Havn, Steen Hintze, tiltrådte stillingen den 4. januar i år. Senere på måneden den 31. januar valgte han så at opsige den igen, og her blev han i samme ombæring bortvist, da han havde takket ja til et job hos Hirtshals Havn.

Efterfølgende har Hanstholm Havn valgt at igangsætte en juridisk undersøgelse for at sikre, at fortrolig og følsom viden ikke ville komme videre. Det er på baggrund af den undersøgelse, at havnen nu har valgt at indgive en politianmeldelse.

- Både Hanstholm Havn og Hirtshals Havn er kommunalt ejede, og man kan derfor tænke, at vi ikke bør se os som konkurrenter. Men her er det vigtigt at forstå, at vi også repræsenterer et stort antal privatejede virksomheder, der har valgt at bakke op om og investere i vores fremtidige vækst, og det er klart, at vi skal være med til at beskytte disse investeringer, fortæller direktør Nils Skeby fra Hanstholm Havn i en pressemeddelelse.

Selv afviser Steen Hintze dog, at det skulle have noget på sig.

- Hvis man bliver tilbudt nogle bedre vilkår, så kan man jo flytte, så længe man overholder de overenskomstmæssige forhold, der er indgået. Det har jeg fulgt ud til fulde, og det er grunden til, at jeg er skiftet, fortæller Steen Hintze.

Bestyrrelsesformand i Hirtshals Havn, Anker Laden-Andersen, kalder Hanstholm Havns påstande for fri fantasi.
Bestyrrelsesformand i Hirtshals Havn, Anker Laden-Andersen, kalder Hanstholm Havns påstande for fri fantasi.
Foto: TV2 Nord

Hirtshals Havn: Vi er fuldstændig uinteresserede i de oplysninger

Hanstholm Havn har udover anmeldelsen til Midt- og Vestjyllands Politi sendt et brev til Hirtshals Havn, hvori der tages forbehold for at søge forbud eller påbud nedlagt mod både den bortviste salgschef og Hirtshals Havn. 

- Hanstholm Havn står over for betydelige investeringer i de kommende år, og vi har brugt mange ressourcer på at tilegne os den nødvendige viden og at lægge en ambitiøs strategi. Vi frygter, at den nu er i hænderne på en af vores konkurrenter, lyder fra Nils Skeby i pressemeddelelsen.

Hirtshals Havn afviser dog at skulle have set fortrolige oplysninger fra Hanstholm og kalder anklagerne for "fri fantasi."

- Vi har ikke noget at bruge det til. Vi er fuldstændig uinteresserede i de oplysninger. Vi kan simpelthen ikke forestille os, hvad det er, at Hanstholm Havn skulle kunne fortælle os af betydning, fortæller Anker Laden-Andersen, der er formand for bestyrelsen i Hirtshals Havn.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien 112.