Millioner på vej til Thy: Nu bliver gammelt kornmagasin til jysk afdeling af Statens Museum for Kunst

A.P. Møller Fonden har doneret 37, 5 millioner kroner til etableringen af en permanent afdeling af Statens Museum for Kunst i Sydthy på Doverodde Købmandsgård.

I de seneste år har Statens Museum for Kunst i samarbejde med Thisted Kommune arbejdet på at finde penge til at kunne etablere en permanent underafdeling af museet uden for København. 

Pengene er nu fundet, og den første afdeling af nationalmuseet uden for København kan blive en realitet. Museet i Thy hedder SMK.

- En af vores helt grundlæggende opgaver som Danmarks nationalgalleri er at vise samlingen for så mange som muligt i Danmark. Når vi ligger i København, så kan det være svært at nå mennesker, der bor flere hundrede kilometer derfra, så det her er opfyldelsen af en kæmpe drøm. Vi får en fast base meget langt fra København, siger Mikkel Bogh, der er direktør for Statens Museum for Kunst til TV MIDTVEST.

De 37,5 millioner kroner, der skal til for, at den gamle købmandsgård kan blive til kunstmuseum, kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til 'almene formaal'.

Den gamle Doverodde Købmandsgård skal ombygges for 37,5 millioner kroner, så bygningerne kan bruges til at udstille værker fra Statens Museum for Kunst.
Den gamle Doverodde Købmandsgård skal ombygges for 37,5 millioner kroner, så bygningerne kan bruges til at udstille værker fra Statens Museum for Kunst.

Den gamle købmandsgård og kornmagasinet vil dog ikke komme til at ændre udseende – i hvert fald ikke ude fra.

- Det, der kommer til at ske, vil især kunne ses indvendigt. Der skal faktisk bygges et hus inden i huset med fire til fem meter til loftet og klimaanlæg og i det hele taget et højt sikringsniveau, forklarer Mikkel Bogh.

Der vil nu blive afholdt en arkitektkonkurrence, som skal sikre en løsning af høj arkitektonisk kvalitet. Planen er, at ombygningen vil være færdig i 2023.

Borgmesteren i Thisted glæder sig over, at pengene til ombygningen nu er på plads.

- Vi er meget taknemmelige for den store donation til den gennemgribende ombygning af det gamle pakhus ved Doverodde Købmandsgård. Med de nye udstillingsrammer ved købmandsgården får vi de helt rette permanente rammer til SMK Thy, som på fineste vis spiller sammen med kommunens ønske om at skabe det gode liv i Thy i balance med naturen, siger Ulla Vestergaard (S) i en pressemeddelelse.

Baggrund


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Kultur.