Mary skulle væk, men Agger kæmpede imod: I dag fejrede byen sejren

Skulpturen Mary betyder meget for borgerne i Agger. Faktisk så meget, at de i næsten et år har kæmpet imod en beslutning om, at skulpturen skulle fjernes fra pladsen ved havet.

2:05
Skulpturen Mary betyder meget for byen, der tidligere var et lille fiskerleje. I dag fejrede borgerne, at Mary må blive, hvor hun hører hjemme.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

En flagalle med Dannebrog, en laurbærkrans, æbleskiver og gløgg dannede i dag rammerne om en vigtig fejring i den lille by Agger.

En stor del af byens knap 400 indbyggere har nemlig i 11 måneder kæmpet for, at deres stolthed og samlingspunkt, skulpturen Mary, kan få lov til at blive stående på det sted, som den altid har stået.

- Det er en figur, der knytter byen sammen på en helt særlig måde, og det ville ikke være det samme, hvis ikke Mary var her. Figuren er blevet et samlingspunkt og en hyldest til vores fiskerkoner, siger Hans Erik Nørgaard, der er formand for Agger-Krik Fiskeriforening.

Han har været frontfiguren i kampen mod beslutningen om, at Mary ikke måtte stå med udsigt over Vesterhavet, da stedet er i klitfredningszonen.

Hans Erik Nørgaard er en tur forbi skulpturen Mary to eller tre gange hver dag.
Hans Erik Nørgaard er en tur forbi skulpturen Mary to eller tre gange hver dag.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Nu har Natur- og Fødevareklagenævnet lyttet til protesterne og sagt god for, at Mary må blive på sin plads, hvor hun spejder ud over havet.

- Jeg er bare så lykkelig og glad over, at fornuften kom til at råde. Jeg har ikke mødt en, der har syntes, at hun skulle væk herfra – ikke en eneste, og det fortæller også lidt om, hvor afholdt en figur det er, siger Hans Erik Nørgaard.

Hyldest til byens kvinder

I dag blev sejren fejret med gløgg, æbleskiver, taler og fællessang af en stor del af Aggers borgere.

- Vi står sammen om noget, der er vigtigt, og det er ikke bare lokalbefolkningen, det er også foreningerne, der står sammen, siger Lone Mark, der er bestyrelsesmedlem i Agger Aktive.

Også folk fra nabobyerne har bakket op om Mary og hendes ret til at stå på pladsen ved havet.

- Vi er stolte af skulpturen, og vi synes ikke, hun kunne stå andre steder. Hun hører hjemme her, hvor hun står, og det har vi fået lov til nu, og det er faktisk helt bevægende, siger Lone Mark.

Lone Mark var med til at arrangere dagens fest og fejringen af, at Mary kan blive på sin plads.
Lone Mark var med til at arrangere dagens fest og fejringen af, at Mary kan blive på sin plads.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

I otte år har Mary stået på sin plads som en hyldest til byens kvinder, der har fået alt til at spille på land, mens mændene var til søs, og nu satser de på i Agger, at hun kan blive her langt ud i fremtiden.

- Jeg tror, at Mary får lov til at blive her indtil havet eller noget andet tager hende, siger Hans Erik Nørgaard.