Julemarked med gamle håndværk en succes - trods corona

Både blandt udstillere og gæster til Heltborg Museums julemarked var der glæde over, at det lykkedes at afholde arrangementet på trods af høje smittetal.

2:02
Museumsfolk, udstillere og gæster var glade for igen at kunne samles - om end kun for 29. gang pga. aflysning sidste år.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Denne weekend afholdte Heltborg Museum i Hurup deres årlige husflids-julemarked.

Det skulle have været 30. gang, julemarkedet blev afholdt. På grund af corona var markedet sidste år dog aflyst.

Men selvom det ikke helt blev til et jubilæum, var museumsfolk, udstillere og gæster lykkelige for, at de igen var samlet for at vise husflidskundskaber og gamle håndværk frem.

- Det betyder rigtig meget, for det er jo en tradition. Og her på museet kan vi godt lide traditioner, siger Jytte Nielsen, der er leder i Museum Thy.

Alt var dog ikke som det plejede, og det skyldes selvfølgelig coronasmitten i samfundet. For at komme ind til julemarked, måtte gæsterne nemlig vise coronapas i døren, og den sædvanlige fællessang, når adventskransen tændtes, var afløst af to musikere.

Men ifølge museumslederen er tiltagene en lille pris at betale i forhold til sidste års aflysning.

- Det er en del af museets DNA at have julemarked, så derfor er vi rigtig glade for, at det kunne lade sig gøre i år, siger hun.

Gamle teknikker i ny forklædning

Til weekendens julemarked var der omkring 25 boder, hvor de nysgerrige besøgende kunne kigge på alt det, som markedet handler om at vise stadig findes - nemlig husflid og fortidens håndværk.

Bag én af standene stod Birgitte Søe fra Thisted, der ligesom museumslederen var glad for, at julemarkedet kunne afholdes igen efter aflysningen sidste år.

- Vi har savnet det rigtig meget. Det er rigtig dejligt at være tilbage igen, siger hun.

Sammen med sin mor og søster fremviste hun den gamle håndarbejdsdisciplin, orkis - en slags blonde med ringe og buer, der er lavet af små simple knuder. 

Orkis kombineret med glaskugler kunne findes i Birgitte Søes bod til julemarkedet.
Orkis kombineret med glaskugler kunne findes i Birgitte Søes bod til julemarkedet.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Det traditionelle håndarbejde sætter Birgitte Søe sammen med julekugler til et mere moderne udtryk, som er meget populært blandt de besøgende.

- Nu om dage bruger folk ikke rigtig flakoner, lysmanchetter og blonder på tøj længere, så derfor har vi kombineret det med glaskuglerne, siger hun.

Ført videre i generationer

Birgitte Søe har lært teknikken med at lave orkis af sin mor, og nu har hun også lært det videre til sin yngste datter. Det betyder nemlig noget, at håndarbejdet bliver ført videre i de næste generationer.

- Hvis vi kan samle nogle, der ville synes, det kunne være sjovt at prøve, så lærer vi gerne fra os, siger udstilleren.

Trine Wulf købte et par engle med hjem fra julemarkedet på Heltborg Museum.
Trine Wulf købte et par engle med hjem fra julemarkedet på Heltborg Museum.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

For gæsterne betød det også noget igen at kunne købe de hjemmekreerede julenips på et julemarked frem for i en butik. 

- Det er jo for at støtte noget af alt det godt kunst og håndværk, der er her, og finde de lidt mere specielle ting i stedet for bare at gå ned i Søstrene Grene eller en anden butik og købe noget, siger Trine Wulf, der bor i Hurup og søndag besøgte markedet.

Markedet bød ud over boder også på julehygge for børn, der blandt andet kunne spille mus om pebernødder.