HF-elever rejste Thy rundt på tomlen og lærte syv ting om lokalsamfund, grænser og fremmede

Kan man blaffe i Thy, hvor afstandene er store og menneskerne få? Det var det mindste spørgsmål, en gruppe HF-elever fik besvaret, da de rejste Thy rundt på tomlen.

Elever fra HF Imagine i Svankær afprøvede det nye officielle blaffer-stoppested i Thy.
Elever fra HF Imagine i Svankær afprøvede det nye officielle blaffer-stoppested i Thy.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Som det første sted i landsdelen har Thy fået to officielle blafferstoppesteder. 

Det er elever fra HF Imagine i Svankær, der har fået de to stoppesteder sat op i samarbejde med Blaffernationen og Thisted Kommune.

Tomlen er nemlig et bæredygtigt supplement til de busruter, der er langt mellem på landet. Men potentialet i at rejse rundt på tomlen er langt større, opdagede HF Imagine-eleverne på vejen.

Eleverne lærte noget om deres egne grænser, lokalsamfundet og mødet med fremmede mennesker. 

Nedenfor er kan du læse elevernes syv bedste erfaringer fra blaffer-turen.

1 Pas på lokalsamfundet

- Hvor var det vildt at opleve, hvor hjælpsomme folkene i Vorupør var. For mig var det lidt en vemodig følelse. Det gik op for mig, hvor dårlige vi er til at passe på lokalsamfundene, når for eksempel Thisted Kommune vil lukke lokale skoler. Det er så ærgerligt, fordi det netop er noget, Thy er så god til, siger Kille Ester Højriis Lange.

- De er mere åbne overfor hinanden og andre mennesker. De kender og hjælper hinanden i modsætning til København, hvor jeg er fra. Der er meget færre, der ville hjælpe på samme måde, siger Alfred Omø Küpper.

- Det gør mig trist, at man sparer lokalsamfundene væk, som i virkeligheden er det, man får det stærkeste land af. Vi skal investere i de små fællesskaber og holde hånden under de stærke fællesskaber, som lokalsamfundene er, siger Kille Ester Højriis Lange.

2 En fremmed er kun en ven, du ikke har mødt endnu

- Folk er virkelig villige til at gøre alt for at hjælpe. Vi skulle fra Hanstholm til Thylejren, og en ung pige kørte os hele vejen, selvom hun slet ikke skulle den vej. Det behøvede hun ikke, men tusind tak, siger Mette Korsholm.

- Der er utrolig mange mennesker, som gerne vil hjælpe. Vi har virkelig mødt nogle søde og dejlige mennesker, siger Caroline Hansen Berg.

- Mange af vores lift havde ikke før samlet nogen op, men de syntes, vi var super søde, så nu havde de lyst til at gøre det igen. Det var ret fedt, vi var med til at give dem et godt indtryk af en blaffer, siger Mette Korsholm.

- Jeg har virkelig lært, at vi ikke er fremmede, men at vi på mange punkter kender hinanden og har lyst til at kende hinanden, siger Kille Ester Højriis Lange.

3 Bilen er et godt sted at mødes

- Der gik to minutter, så havde folk lyst til at lukke op om deres livshistorier. Det hårde og det nemme, siger Emma Bomholt Bach.

- Alle har en historie, som de har men ikke altid kan komme ud med eller har nogen at fortælle til, siger Alfred Omø Küpper.

4 Mange udfordringer eksisterer kun i ens hoved

- Jeg var ret bekymret, inden vi tog afsted. Men da vi blev samlet op af den første bil, så forsvandt det ligesom bare. Så var vi bare i nuet, siger Amanda Markussen.

- Vi havde mange bekymringer på forhånd, om vi kunne finde et sted at sove, og om folk ville møde os på en god måde. Og så viste det sig, at de udfordringer vi havde, det var bare nogen, vi havde i hovedet, siger Emma Bomholt Bach.

- Og som primært er opstået på baggrund af alle de dårlige historier, man har hørt, siger Kille Ester Højriis Lange.

- Hvis man møder verden med ydmyghed og taknemmelighed og oprigtig interesse, så tror jeg, der er meget af det, som løser sig, siger Kille Ester Højriis Lange.

5 Verden er meget bedre, end man tror

- Blafferturen har givet mig mod på omverdenen og det fremmede, hvor jeg altid har været sådan lidt påpasselig. Det er ikke lige så svært, som jeg får det til at lyde inden i mig selv, siger Alfred Omø Küpper.

- Inden jeg tog afsted, var jeg blevet lidt overvældet af alt det negative og havde mistet lysten til at komme ud i verden og møde folk. Jeg har virkelig genfundet gejsten og opdaget, at det ikke er alle de negative ting, man hører og ser i for eksempel nyhederne, der skal tegne ens blik på verden, siger Emma Bomholt Bach.

- Du hører om alle de dårlige ting. Men der sker også rigtig mange gode ting, som ikke bliver fortalt i nyhederne, siger Caroline Hansen Berg.

- Så hvis man selv sidder med den oplevelse, tror jeg virkelig bare, man skal komme ud og overskride den lille grænse, det er, at snakke med nogen og mærke, at hvis du møder dem positivt, så vil de ofte møde sig på samme måde, siger Emma Bomholt Bach.

6 Vigtigt at kunne sige ja og nej

- Jeg har lært, hvor meget magt det har at sige ja. Det med at sige ja til at tage med på selve turen og sige ja til de tilbud, vi fik på turen. At sætte sig ind i en fremmed bil, starte en samtale og stole på, at vedkommende kører os det rigtige sted hen og ikke lyver for os, siger Alfred Omø Küpper.

- Det at komme ud af sin komfortzone og møde virkeligheden så direkte gør, at man bliver sat på spidsen i nogle sammenhænge. Man bliver nødt til at forholde sig til sine grænser, siger Kille Ester Højriis Lange og fortsætter:

- Man bliver nødt til at lytte til sine grænser. Det er et godt sted at lære det, fordi hvis jeg oplever, at det er utrygt at tage imod et lift, så bliver jeg nødt til at sige fra, og jeg bliver nødt til at sige det på en pæn måde. Hvis vi lærer det i mødet på landevejen, så kan vi også lære at sætte de grænser, når vi er sammen med hinanden.

7 Thyboere og tilflyttere har en ting til fælles

- Folk har lyst til at bo her i generationer. Man bliver ikke hængende, fordi det er nødvendigt, eller fordi man skal overtage noget for nogen. Men at man også kan være en del af lokalsamfundet, selvom man flytter hertil som 30-årig med sit barn og sin familie. Det er så smukt, at folk kender hinanden på kryds og tværs, siger Emma Bomholt Bach.

- Det, der er specielt ved Thy, er, at man kan mærke, at enten er det nogen, som har boet her i generationer, fordi de holder af det eller er flyttet hertil, fordi de holder af det, siger Kille Ester Højriis Lange.

- Man bor ikke i Thy, hvis man ikke elsker Thy, siger Emma Bomholt Bach.