Hanstholm Havn i 'massive problemer'

Den kommunale selvstyrehavn har en gæld på 630 millioner kroner. Og den vokser, viser det seneste regnskab.

3:51
En ny redegørelse viser røde tal på bundlinjen i Hanstholm Havn. De store økonomiske problemer overrasker nyvalgt bestyrelsesformand.
Foto: Hanstholm Havn

En samlet gæld på 630 millioner kroner, en omsætning på cirka 30 millioner kroner og et underskud på 17 millioner kroner i 2021. 

Det er nogle af de nøgletal for Hanstholm Havn, der nu får den nytiltrådte bestyrelsesformand, Michael Svane, til at slå alarm for den kommunale selvstyrehavn. 

- Noget kan forklares med eftervirkninger af dels Brexit og dels havneudvidelsen, men der er ingen tvivl om, at omfanget er langt større end forventet, siger han i en pressemeddelelse, der blandt andet ligger på Thisted Kommunens hjemmeside

Michael Svane satte sig i formandsstolen ved indgangen til maj, da han overtog rollen efter forhenværende Venstre-minister Kristian Jensen, der gav slip på tøjlerne efter kun ét bestyrelsesmøde.

- Jeg vidste godt, at der var nogle udfordringer, men på første bestyrelsesmøde kunne jeg konstatere, at der var behov for at få kigget efter i skuffer og skabe, siger han til TV MIDTVEST.

Michael Svane har i mange år beskæftiget sig med transportsektoren.
Michael Svane har i mange år beskæftiget sig med transportsektoren.
Foto: Thisted Kommune

Som noget af det første iværksatte Michael Svane med bestyrelsens opbakning en økonomisk redegørelse. 

Det er den redegørelse, der nu er landet på skrivebordet hos Michael Svane, der blandt andet har arbejdet for Danske Vognmænd, DTL og Dansk Industri, og han har været involveret i bestyrelsesarbejde på både Rønne Havn og Aarhus Havn.

- Redegørelsen bekræfter, at der er betydelige udfordringer med økonomien, lyder konklusionen fra formanden, der nu vil have Thisted Kommune, som ejer havnen, til at hjælpe med en plan for fremtiden. 

Borgmester er lydhør

Michael Svane vurderer, at situationen kræver "umiddelbar og målrettet handling", som det hedder i pressemeddelelsen.

Derfor er forventningen, at han sammen med Thisted Kommune vil tage kontakt til Indenrigsministeriet.

- Gælden og økonomien er af sådan en karaktér, at vi skal have en håndsrækning, siger formanden og tilføjer:

- Fiskeriet vil altid være en del af havnen, men vil bliver nødt til at se på den grønne del og mere gods over kaj. 

Fakta: En af Danmarks største havne

Resultaterne fra den økonomiske redegørelse blev præsenteret for Økonomiudvalget i Thisted Kommune tirsdag aften.

Udvalgets formand og kommunens borgmester, Niels Jørgen Pedersen (V), ser med alvor på havnens situation.

- Hanstholm Havn er en vigtig del af erhvervslivet i Thy, og der er ingen tvivl om, at det her kræver handling og samarbejde. Hanstholm Havn, Thisted Kommune og interessenter i og omkring havnen skal nu stå sammen om at finde løsninger, der sikrer en bæredygtig økonomi for havnen, siger borgmesteren i pressemeddelelsen.