Festivalarrangører savner svar fra regeringen: - Er vi købt eller solgt?

Vi er nu trådt ind i foråret, og festivalsæsonen nærmer sig med hastige skridt. Men arrangørerne aner stadig ikke, om de får lov at holde arrangementerne.

Til juni skal Dyrskuepladsen i Thisted atter en gang være fyldt med tusindvis af festglade mennesker.

Det satser Hans Peter Jarl Madsen i hvert fald stærkt på. Han er nemlig Thy Rock-arrangør.

- Om nogle måneder skulle pladsen gerne være fyldt med 10-11.000 glade mennesker, som har længtes efter at komme ud.

Men usikkerheden er stor, for der er endnu ingen, der ved, om sommeren bliver spækket med festivaler, som vi er vant til, eller om de mange nedtrampede marker må stå tomme.

Og det er ved at være svært for arrangørerne bare at gå og vente.

- Vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Det må vi sige, og det er også den frustration, vi har. Hvad skal vi gøre, og hvad skal vi ikke gøre, siger festivalarrangøren til TV MIDTVEST.

Det er ikke kun festivalernes arrangører, der har lagt mærke til manglen på information om de store festers skæbner.

Flere partier efterspurgte nemlig torsdag klarhed ved et samråd med kulturminister Joy Mogensen (S).

- Hvis det nu er sådan, at nogle festivaler kan stå, eller at man kan afholde festivaler nedskaleret eller på en eller anden måde, så er det jo nu, vi skal have sat det i gang. Ellers kan man slet ikke nå at planlægge det, siger Charlotte Broman Mølbæk fra SF.

Planlæg økonomisk ansvarligt

Men klarheden var lige så begrænset efter samrådet, for festivalfolket måtte nøjes med en opfordring fra ministeren om forsigtigt at fortsætte med planlægningen.

- Meldingen fra regeringen er: Blive ved med at planlægge, men gør det økonomisk ansvarligt, og tænk i, hvordan I vil forholde jer, hvis I bliver nødt til at nedskalere eller aflyse i værste fald, for festivaler, som vi kender det, er der ingen, der kan give sikkerhed for, siger Joy Mogensen (S).

Status på de midt- og vestjyske festivaler i øjeblikket:

Mere klarhed forventer regeringen at kunne give til maj.

Der er planen nemlig, at de skal have et digitalt coronapas klar, og det kan måske blive adgangsbilletten til festivalerne.

- Finansministeren har meldt ud, at vi kan have en afklaring til maj, men det er også derfor, at det er vigtigt, at vi nu giver en økonomisk ramme at kunne planlægge forsigtigt indenfor, indtil vi ved præcis, hvad det her pas giver mulighed for, siger Joy Mogensen.

Der er få ting, der står højere på ønskesedlen for Thy Rock-arrangøren end at kunne afholde festivalen.

Alligevel skal det ikke være for enhver pris, at festen finder sted.

- Det skal ikke bare lykkes. Det skal være sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt. Ellers gør vi det ikke, det må vi være realistiske og sige. Der er noget, der er vigtigere. Sundhed frem for Thy Rock, siger Hans Peter Jarl Madsen.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Kultur.