Efter lang kamp om regler: Blomsterudstilling åbner alligevel

Blomsterudstillingen 'Håb - Naturens Stemme' i Hurup har fået tilladelse til at åbne efter en halv uges tovtrækkeri om brandreglerne.

2:30
Det er en ny vurdering fra en privat brandrådgiver, der har fået Thisted Kommune til at skifte mening i sagen.
Foto: Privatfoto

- Vi må fucking åbne i dag klokken 12. 

Sådan siger blomsterkunstneren Johnny Haugaard i en video på sin facebookside. Kort forinden har Thisted Kommune ifølge Johnny Haugaard afsluttet en ny sagsbehandling med en afgørelse, der giver tilladelse til at afvikle udstillingen.

Ifølge Haugaard åbner udstillingen 'Håb - Naturens stemme' altså i dag skærtorsdag klokken 12. 

- Det har været nogle vilde døgn, siger Haugaard. 

Siden mandag har der været et juridisk tovtrækkeri om brandreglerne. 

Reglerne trådte i kraft 1. januar 2020 og bunder i byggeloven, der har til formål "at sikre, at bebyggelse udføres, indrettes og bruges således, at den frembyder tilfredsstillende tryghed i brand- og sikkerheds- og sundhedsmæssig henseende." 

Ifølge bekendtgørelsen på området skal man i nogle tilfælde søge om en byggetilladelse. Det har Johnny Haugaard ikke fået gjort for den lagerbygning, der nu rummer udstillingen. 

2:14
Onsdag aften arbejdede Johny Haugaard fortsat på højtryk for at finde en vej til at åbne udstillingen.

Nu er Thisted Kommune nået frem til en anden afgørelse. Blomsterudstillingens bagmand er ikke bitter over forløbet. Han takker kommunen, som han mener har været konstruktiv omkring tilladelsen.

- De har hele vejen har handlet i god tro, siger han i videoen.  

Videoen her er fra Johnny Haugaards facebookside "blomstermandens venner".


Kommune lader tvivlen komme blomsterudstilling komme til gode

Teknisk direktør i Thisted Kommune afviser at stille op til interview til kamera, men siger alligevel til TV MIDTVEST om tilladelsen:  

- Vi har nu fået en rådgivererklæring fra Midtjysk Brandrådgivning. Den har vi haft møde om. Nordjyllands Beredskab har gennemgået den. De mener fortsat, at der skal en byggetilladelse til.

Altså har kommunen en rådgiver Nordjyllands Beredskab, som mener, at sagen kræver en byggetilladelse efter den såkaldte brandklasse 3. Det er den tilladelse blomsterudstillingen ikke har og ikke kan nå at få på plads. 

På den anden side har Johnny Haugaard så indhentet en vurdering fra Midtjysk Brandrådgivning, der siger at udstillingen ikke kræver en byggetilladelse, fordi brandklassen er lavere end 3.

Thisted Kommune stod altså torsdag morgen med to forskellige rådgiveres udsagn, der konkluderede to vidt forskellige ting. 

- Her har Thisted Kommune skullet træffe et valg. Vi har valgt at lade tvivlen komme blomsterudstillingen til gode, eftersom Midtjysk Brandrådgivning står inde for sikkerheden, siger Mogens Kruse. 

- Det allervigtigste for os er, at vi får garanteret gæsternes sikkerhed, siger den tekniske direktør.