Bølgeenergi: Forsøget fortsætter

Firmaet bag uheldsramt bølgemaskine vil nu satse mere på sin full scala-model.

Folkene bag bølgeenergi-anlægget Dexa Wave har ikke mistet modet, selv om firmaets prototype under søndagens storm rev sig fra løs fra sin plads i havet ud for Hanstholm.

- Forsøgene kører videre i en eller anden form - det er helt sikkert, siger direktør i Dexa Wave, Lars Elbæk.

Det er dog stadig usikkert, hvordan arbejdet med at udnytte energien fra havet skal køre videre. Huset, der rummer anlæggets elektronik, er forsvundet, og det vil blive meget dyrt at bygge et nyt.

- Vi er forholdsvis langt med vores store maskine - altså full scala-maskinen - og jeg tror, at vi vil koncentere kræfterne om at få den bygget færdig, og så vil vi bruge den løsrevne maskine til arbejde mere med ankersystemer og lejer, siger Lars Elbæk.

10 meter høje bølger

Dexa Wave vil senere på ugen få en slæbebåd til at fragte den løsrevne bølgemaskine fra Bulbjerg tilbage til Hanstholm. Samtidig undersøger firmaet, hvordan uheldet kunne ske.

- Vi havde kalkuleret os frem til, at vores ankersystem kunne holde - men der var tale om helt usædvanlige forhold. Man målte 38 meter i sekundet i vindstødene, og de største bølger var 10 meter høje, siger Lars Elbæk.

Direktør Lars Elbæk forsøger her at give et bud på, hvordan bølgemaskinen kunne rive sig løs - og hvordan arbejdet nu skal fortsætte:

02:12 Luk video