Thilde vil leve

Et halvt år efter Thilde fik konstateret uhelbredelig kræft: Sådan går det nu

Thilde Tøt Thomsen har netop fået at vide, om kræften i hendes hjerne har spredt sig.

14-årige Thilde Tøt Thomsen fra Kloster prøver at holde fast i sin hverdag trods sygdommen.
14-årige Thilde Tøt Thomsen fra Kloster prøver at holde fast i sin hverdag trods sygdommen.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

- Det er en meget svær dag. Vi ved ikke, hvad vi kommer ind til. Det kan være det værst tænkelige eller en rigtig god besked, siger Steen Tøt Thomsen.

Han er far til 14-årige Thilde Tøt Thomsen, der for et halvt år siden fik konstateret uhelbredelig kræft i hjernen.

Nu sidder familien igen i venteværelset på hospitalet, fordi teenageren skal have svar på, om kræften har spredt sig i hjernen, eller om strålebehandlingen har virket.

- Jeg er bange. Det er ikke de bedste beskeder, vi tidligere har fået derinde, siger Linda Tøt Thomsen, der er mor til Thilde Tøt Thomsen.

Blandede følelser

En uge tidligere var Thilde Tøt Thomsen for niende gang i en MR-scanner, som kan vise, om tumoren i hjernen er vokset eller i ro.

Efter kort tid i venteværelset kommer lægen for at hente familien ind på en stue, så de kan få svar på scanningen.

- Vi har fået at vide, at hendes tumor er holdt i ro, så indtil videre ser det fornuftigt ud. Den er ikke blevet mindre, men den vokser heller ikke lige nu. Det er blandede følelser, for jeg ville ønske, den var gået væk, siger Steen Tøt Thomsen.

- På en måde er man glad, men jeg havde jo håbet på, at den var blevet mindre. Men som lægen sagde til os: "Det er vigtigt at tage med, at den ikke er vokset." Og lægen sagde, det var gode nyheder, så det prøver jeg på at fortælle mig selv, fortæller Linda Tøt Thomsen.

Beskeden fra lægen rammer også den 14-årige.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg lige tænkte, for det er jo fint, men alligevel gad jeg godt, at den var væk. Men jeg er meget glad for, at den ikke er vokset større, siger Thilde Tøt Thomsen.

Thilde Tøt Thomsen lå i en periode i kunstigt koma, efter hun havde fået sit første kraftige anfald med tryk i hjernen, hvor hun blev ukontaktbar.
Thilde Tøt Thomsen lå i en periode i kunstigt koma, efter hun havde fået sit første kraftige anfald med tryk i hjernen, hvor hun blev ukontaktbar.
Foto: Privatfoto

Holder fast i rutiner

Thilde Tøt Thomsen skal blive ved med at tage kemopiller for at holde kræften i skak. Kontakten til sygehuset er der også stadigvæk, og jævnligt skal hun forbi lægen og have taget blodprøver. 

Alligevel forsøger familien at holde fast i hverdagen og rutiner, som langt de fleste familier kender til. Med havregrød om morgenen, skole, lektier og fritidsaktiviteter.

 - Hverdagen rammer bare med et brag nu. Nu sidder vi virkelig i det. Vi kan ikke rigtig rende fra den hverdag, vi har fået, siger Linda Tøt Thomsen, mens Thildes far supplerer:

- Der er bare mere tid til at gå at være bekymret og tænke over tingene. 

Hos Thilde fylder beskeden om kræften også - men gnisten og håbet har hun stadigvæk. 

 - Selvfølgelig fylder det meget. Men jeg lægger det også bare væk, for det bliver ikke bedre eller værre af, at jeg bliver ved med at tænke over det. 

Mød den 14-årige teenager i TV MIDTVESTs serie "Thilde vil leve" ved at klikke nedenfor.