Autist føler sig ensom under krisen – nyt tiltag gør, han kan mødes med andre

Socialt udsatte kan være meget isolerede, efter at væresteder er lukket på grund af corona. Så nu rykker Struer Kommune ud i en minibus for at bekæmpe ensomhed med kaffe og gode snakke.

Coronaudbruddet sætter begrænsninger for vores sociale liv, og det rammer de socialt udsatte ekstra hårdt.

quoteDet giver mig en form for afbræk fra de frustrationer, man kan have på grund af nedlukningen.

Daniel Noti

Derfor er Struer Kommune nu gået til kamp mod ensomhed og isolation med en minibus, klapstole og kaffe på kanden.

- Vi har opdaget, at nogle sidder meget derhjemme og har svært ved, hvordan de skal håndtere hele situationen. Så når de kommer herned til en kop kaffe, så får vi snakket om, hvad betyder covid i den her tid, og hvordan passer vi på hinanden, fortæller Lene Hornstrup, der er centerchef for handicap, social og psykiatri i Struer Kommune.

Projektet hedder 'den mobile café' og skal fungere som et samlingssted, nu hvor andre væresteder er lukket på grund af corona.

- Et afbræk fra frustrationerne

Til dagens café måtte borgerne gardere sig med paraplyer. 28-årige Daniel Noti var en af dem, der havde trodset regnen.

- Jeg er kommet for at bekæmpe den ensomhed, som man kan være ramt af, når man har nogle psykiske vanskeligheder, som jeg har. Og det kan være ekstra svært, når man har en autismediagnose, som jeg har, fortæller Daniel Noti.

Han er glad for, at kommunen har opfundet den mobile café som et samlingssted, for alt kan bare se sort ud, når ens hverdag er lukket ned.

- Det giver mig en form for afbræk fra de frustrationer, man kan have på grund af nedlukningen. For jeg tror, at der er rigtig mange med de vanskeligheder, man nu kan have, der har rigtig svært ved at forstå, hvad der sker i vores samfund lige nu, siger Daniel Noti.

Mange borgere trodsede regnen og mødtes ved den mobile café.
Mange borgere trodsede regnen og mødtes ved den mobile café.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Den mobile café serverer kaffe og tilbyder socialt samvær tre gange i ugen. Der er stole til otte personer ad gangen, så alle retningslinjer fra sundhedsmyndighederne er overholdt.

I dag var alle stole besat.

- Det fortæller mig, at de har brug for det. Regnen gør ikke, at man bliver derhjemme, så der er et stort behov for, at vi husker, at de borgere, der sidder derhjemme, har brug for de her sociale kontakter, siger Lene Hornstrup.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Samfund.