14 tons tung skibsmodel skal have nyt hjem

Skibsmodellen Imme Struer overlever ikke, hvis den ikke kommer under tag. Heldigvis har et nyt museum i Thyborøn bedt om lov til at udstille modelskibet.

Skibet Imme Struer blev bygget af nogle entusiastiske spejdere i tresserne.
Skibet Imme Struer blev bygget af nogle entusiastiske spejdere i tresserne.
Foto: Pernille Leftes Niclasen, TV MIDTVEST

En noget speciel transport bevæger sig mandag eftermiddag fra Struer med kurs mod Thyborøn.

Ovenpå lastbilen befinder sig et 14 tons tung træskib, der i fremtiden skal indgå i et nyt maritimhistorisk museum, som manden bag Sea War Museum, Gert Normann Andersen, er ved at indrette i Thyborøn.

- Vi er utroligt glade for, at vi kan få lov til at overtage Imme Struer. På vores nye museum skal der være en udstilling om de ældste skibsforlis herhjemme, fortæller Gert Normann Andersen. 

Skibet Imme Struer er en tro kopi af Ellingåskibet, som blev fundet i tresserne. Det rigtige vrag står i dag i Frederikshavn. Skibet stammer fra den tidligste middelalder, men er bygget som et vikingeskib, forklarer Gert Normann Andersen. 

Vi skal være meget forsigtige. Det er et gammelt skib  og kan falde fra hinanden. Når den kommer op til os, kommer den til at stå udenfor den første tid, men det er meningen, at det skal stå i et glashus foran museet, siger Gert Normann Andesen (tv).
Vi skal være meget forsigtige. Det er et gammelt skib og kan falde fra hinanden. Når den kommer op til os, kommer den til at stå udenfor den første tid, men det er meningen, at det skal stå i et glashus foran museet, siger Gert Normann Andesen (tv).
Foto: Pernille Leftes Niclasen, TV MIDTVEST

Kopien blev bygget ud fra tegninger fra udgravningen af nogle spejdere i Aarhus, som senere forærede skibet til Struer, hvor det har stået siden. Men i Limfjordsbyens varetægt er skibskopien gravist ved at gå til ude i det fri. 

-  Hvis skibet skal bevares, skal det ind og stå. Og det får vi mulighed for i Thyborøn, siger museumsleder, Helle Sigh fra Struer Museum. 

Derfor glæder hun sig også over opkaldet, er i Struer fik fra Gert Normann Andersen. 

- Det er helt fantastisk. Der er blevet lagt rigtig meget hjerteblod i at bygge skibet, så nu glæder vi os over, at vi kan give skibet videre, så det kan komme til at fortælle nye historier, siger hun. 

Nyt Museumskompleks

I Thyborøn har Gert Normann Andersen og folkene bag store planer for det tidligere Kystcenter. 

- Det har vi købt for at indrette det til flere nye museer, men det skal bygges om først. Der skal være flere forskellige maritime museer i et stort kompleks. En gang næste sommer åbner vi. Eller så snart vi er klar, men jeg tør ikke sætte en dato, siger dykkeren og museumsmanden og forklarer, at der fortsat mangler byggetilladelser.