Efter usædvanlig sæson: Kjeld har forladt reden

Kjeld har forladt reden, og denne gang ser det ud til at være for sidste gang i år.

Sådan har reden set ud det meste af sommeren, men nu skulle den være god nok; Kjeld har forladt reden.
Sådan har reden set ud det meste af sommeren, men nu skulle den være god nok; Kjeld har forladt reden.
Foto: TV MIDTVEST

Storken Kjeld har ikke været hjemme i reden i Flynder ved Bækmarksbro i over en uge. 

Dermed forventer storkevært Louise Fjeldgren, at den vestjyske tv-darling har vendt næbbet mod syd og varmere himmelstrøg, som det er kutymen for ham og hans artsfæller, når kalenderen nærmer sig september.

- Sidst vi så ham var sidste søndag (den 20., red.), og vi har ikke set ham siden. Vi har været rundt at kigge lidt i engene, men vi har ikke kunnet se ham, siger Louise Fjeldgren, der har tv-reden stående i sin have.

Dermed er der formentlig sat punktum for en noget begivenhedsrig storkesæson, der startede, da Kjeld landede i reden i Flynder i marts.

- Jeg synes, det har været et specielt år, siger Louise Fjeldgren, når hun kigger tilbage på de seneste mange måneder.

Sjældne storke og familiebesøg

Selvom det heller ikke i år blev til unger i tv-reden, har der alligevel været en del aktivitet i Flynder, og der har flere gange været tale om mulige trusler.

Kjeld havde end ikke været i reden i nogle uger, inden en naturfotograf fangede en havørn hængende over Kjeld og storkereden.

- Sådan en havørn kan godt lave ballade i en storkerede. Den kan godt komme til at snuppe en stork - og især ungerne. Det gør den, hvis den kan komme afsted med det, siger Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn.
- Sådan en havørn kan godt lave ballade i en storkerede. Den kan godt komme til at snuppe en stork - og især ungerne. Det gør den, hvis den kan komme afsted med det, siger Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn.
Foto: Lars Mikkelsen, Hjerm

En lille måned senere var der atter næbet visit i reden hos Kjeld.

De kom først godt ud af det med hinanden, men derefter udviklede tingene sig til noget, der lignende en mellemting mellem en slåskamp og en parring. Det vakte forvirring hos storkeekspert Jesper Leegaard.

- Jeg er meget forvirret over det, der sker. Det ligner godt nok en han, hvis jeg skal være ærlig, sagde Jesper Leegaard.

Efter et lille døgns mystik blev det slået fast, at det rigtignok var en han, og der var tale om et familiebesøg.
Det var nemlig sønnen Benny, som Kjeld i 2020 fik sammen med Yvonne.
Efter et lille døgns mystik blev det slået fast, at det rigtignok var en han, og der var tale om et familiebesøg. Det var nemlig sønnen Benny, som Kjeld i 2020 fik sammen med Yvonne.

Det er et sjældent syn at have to hanner i samme rede, men det skulle vise sig at blive endnu vildere.

I begyndelsen af maj lagde en sort stork vejen forbi Bækmarksbro.

- Det er sindssygt sjældent, sagde Jesper Leegaard dengang til TV MIDTVEST.

I Slesvig og Holsten bor omtrent ni ynglende sorte storke, men i Danmark har der ikke været et par af dén storkeart siden 1952, fortæller eksperten.

- Derfor ville det være fuldstændig crazy, hvis den slog sig ned her sammen med Kjeld, sagde Jesper Leegaard.

Det så derfor sort ud for ønsket om unger i reden.

Den sorte stork måtte være på besøg fra Tyskland, for der lever slet ingen af dens slags i Danmark.
Den sorte stork måtte være på besøg fra Tyskland, for der lever slet ingen af dens slags i Danmark.
Foto: Privatfoto, Christina Bonde Ravnsbæk

MEN i 11. time landede en hunstork i den vestjyske rede, og drømmen om unger i reden fik luft under vingerne.

Det så nemlig kortvarigt ud til at lykkedes, da en ung, tysk hunstork, som fik navnet Martha, landede i reden ved Bækmarksbro.

Men ak, Martha forlod både reden og Kjeld igen efter endt parring - formentlig fordi Kjeld havde været for nærgående, mente en ekspert.

Med Marthas afgang forsvandt også drømmene om unger i tv-reden i år.

Det ændrede endnu et storkebesøg i midten af juni ikke på. Det var simpelthen for sent på året, hvis ungerne skulle nå at komme på vingerne inden afgang med retning mod varmere himmelstrøg.

Kjeld havde altså ikke det store held med de vestjyske damer i år. Den mage-løse tv-fugl har derfor også forsøgt at gøre sig til over for et par plastikstorke i lokalområdet.

Det kastede af åbenlyse grunde heller ikke unger af sig.

Tom tv-rede

Faste seere af TV MIDTVESTs livesending fra storkereden ved Bækmarksbro vil hen over sommeren have bemærket, at reden størstedelen af dagstimerne var tom. Gabende tom.

De mange timer, der ikke gik med besøg af diverse storke, brugte Kjeld blandt andet på at udvide ejendomsporteføljen. Yderligere to vestjyske sommerresidenser blev det til.

Den første blev bygget i et træ i en have, mens den anden blev bygget ovenpå en skorsten på et stuehus ikke langt fra tv-reden i Flynder.

Kjeld byggede sommerhus i en have.
Kjeld byggede sommerhus i en have.
Foto: Ann Buchbjerg Skovmose

Sidstnævnte opholdt han sig jævnligt i henover sommeren og kom typisk kun "hjem" til spisetid.

- Han pendlede lidt mellem de to reder. Han har altid haft tv-reden som fast redeplads, så det er nyt, at han egentlig valgte at bygge en rede, som han var så meget på, siger Louise Fjeldgren.

Selvom det blev en begivenhedsrig storkesæson i det vestjyske, så kom der altså ikke nogen unger, som altid er det store håb blandt områdets storkeentusiaster.

Det manglende mageheld kan få konsekvenser for Kjelds fremtid i det vestjyske, frygter Louise Fjeldgren.

- Vi håber på, at han kommer tilbage næste år og muligvis, at der også kommer en kønsmoden og klar hunstork, så de kan få nogle unger på vingerne. Det kunne da være lidt sjovt at få unger igen. Vi har ikke tabt håbet helt endnu, men det er jo en vild fugl, siger storkeværten.