Borearbejde tæt på reden bekymrer storkevært

Per Fjeldgren frygter, at arbejdet kan afholde en mage fra at etablere sig i området. Han mener, at arbejdet skulle være afsluttet 1. marts, men det afviser Energinet.

Storken Kjeld vendte for en uge siden tilbage til Bækmarksbro - og med et borearbejde som en af de nærmeste naboer.
Storken Kjeld vendte for en uge siden tilbage til Bækmarksbro - og med et borearbejde som en af de nærmeste naboer.
Foto/Grafik: Lars Lauridsen og Morten Beckert Thomsen

Det er nu en uge siden, storken Kjeld vendte tilbage til sin rede i Bækmarksbro i Lemvig Kommune - men området er ikke, som da han forlod det sidste år.

Et par hundrede meter fra storkereden er Energinet nemlig i gang med at grave kabler ned ved hjælp af underboring. Kablerne skal kobles til den kommende havvindmøllepark Thor, og den hektiske aktivitet bekymrer Per Fjeldgren, der lægger jord til storkereden.

- Storken er ikke bange for maskinerne, men der går jo folk rundt. Og fremmede mennesker skræmmer storken, siger han.

Han er mest bekymret for, hvad der vil ske, hvis eller når en mage til Kjeld melder sin ankomst.

- Hvis der kommer en ny mage, er det ikke utænkeligt, at hun vil tænke: Her vil hun i hvert fald ikke være. Kjeld er så dreven, at han bare flyver den anden vej.

Faktisk mener Fjeldgren, at der slet ikke må arbejdes i området. Han henviser til en miljøkonsekvensrapport fra april 2021, hvor man kan finde formuleringen: 

"For at undgå denne potentielle negative påvirkning på hvid stork, skal anlægsarbejdet i området omkring storkereden, herunder underboring af Flynder Å og Drideå og omkringliggende engområder, udføres i perioden 1. oktober til 1. marts, hvor storkene ikke opholder sig i området."

Fjeldgrens kritik har fået Energinet til at undersøge sagen hos Miljøstyrelsen for at være helt sikker på, at man ikke gør noget forkert. 

- Vi har selvfølgelig lyttet til hans bekymringer - ligesom vi altid tager lodsejernes bekymringer alvorligt. Så for at være 110 procent sikker har vi henvendt os til Miljøstyrelsen for at høre, om vi har fortolket vilkåret rigtigt, forklarer chefprojektleder i Energinet, Martin Hinrichsen.

Engområde eller ikke engområde

Og beskeden fra Miljøstyrelsen var - forklarer chefprojektlederen - at borearbejdet ikke er i strid med reglerne.

Selv om der i rapporten står, at arbejdet omkring storkereden skal være afsluttet 1. marts, er det afgørende for styrelsen, om arbejdet sker inden for det, der defineres som et engområdet. Og boringerne foregår ifølge styrelsen lige netop uden for engen. 

- Der, hvor I arbejder, er ikke et engområde?

- Nej, det er en mark i omdrift.

- Så I må gerne være der, hvor I borer nu?

- Ja, det har Miljøstyrelsen bekræftet, fastslår Martin Hinrichsen.

Per Fjeldgren forstår ikke, hvordan myndighederne er nået frem til at definere boreområdet som værende et ikke engområde. Han har derfor besluttet at sende en klage til Miljøstyrelsen.