Telefonvenner skal bekæmpe ensomhed: - Vi er begyndt at betragte vores næste som en risiko

Borgere i Nordsalling eller på Fur kan nu få en telefonven, hvis de føler sig ensomme eller gerne vil hjælpe andre, der er ensomme.

Thomas Frydendal Nielsen arbejder som kirke- og kulturmedarbejder i Nordsalling-Fur Pastorat, hvor han nu skal fungere som koordinator for en ny ringetjeneste.
Thomas Frydendal Nielsen arbejder som kirke- og kulturmedarbejder i Nordsalling-Fur Pastorat, hvor han nu skal fungere som koordinator for en ny ringetjeneste.
Foto: Ditte Georg Wraae, TV MIDTVEST

Ring til et medmenneske eller bliv ringet op.

Sådan lyder et nyt tilbud til borgere i Nordsalling-Fur Pastorat, som dækker sognene Glyngøre, Sæby, Vile, Selde, Åsted, Junget, Thorum og Fur.

Initiativet skal ifølge pastoratets kirke- og kulturmedarbejder, der koordinerer den nye ringetjeneste, være med til at løse udfordringer med borgere, der føler sig ensomme og isolerede som følge af coronanedlukningen.

- Kirken har en lang tradition for at være til stede, når livet er svært, eller der er omstændigheder, som er svære at være i. Og det må vi jo sige, at coronakrisen har givet en ny version af, siger Thomas Frydendal Nielsen.

Idéen til ringetjenesten kom, fordi de nuværende restriktioner gør det umuligt at lave fysiske sociale aktiviteter. Selv hvis man mødes i mindre grupper, er der en stor frygt forbundet med at tale med andre mennesker ansigt til ansigt, mener Thomas Frydendal Nielsen.

- Vi er i en tid, hvor vi er begyndt at betragte vores næste som en risiko fremfor for et medmenneske, og den risiko minimerer vi, ved at kontakten foregår på telefon og ikke fysisk, siger han.

Ældre Sagen bakker op

Hos Ældre Sagens afdelingen i Sallingsund kan formanden godt genkende billedet af, at der mange, der er blevet ensomme på grund af corona. Hun mener derfor også, at der er brug for tiltag som den nye ringetjeneste, hvor ensomme kan tale med hinanden.

- Behovet er blevet større. Det er jeg sikker på. Jeg kan se det ud fra mig selv og min egen omgangskreds, at folk er berørte og folk har tendens til ensomhed, siger formand Aase Brøndum.

Hun tror dog, der er et generelt behov for ringetjenester, som ikke kun eksisterer, mens samfundet er lukket ned.

- Min tro er jo kun ud fra, hvad jeg selv kan mærke, og jeg kan jo mærke, at det er godt at ringe til en. Humøret kan blive løftet, ved at man snakker med en i telefonen.

Ingen kvantitative succeskriterier

I Nordsalling-Fur Pastorat har man ikke opstillet nogen kvantitative succeskriterier for den nye telefonordning. Her håber man blot, at man kan hjælpe mindst en borger til at føle sig mindre ensom end tidligere.

- Succeskriteriet vil altid være relationen mellem to mennesker og kan vi lykkes med det, så er det en succes, siger kirke- og kulturmedarbejder Thomas Frydendal Nielsen.

Det er muligt at melde sig som telefonven, hvis man er ensom eller gerne vil være frivillig, ved at benytte kontaktoplysningerne i opslaget nedenfor.