Skive Kommune giver borgerne hjælp til at klage - over kommunen

​Kommunen bliver dermed den anden kommune i landsdelen, der ansætter en borgerrådgiver.

Borgmester Peder Christian Kirkegaard håber, at borgerrådgiveren gør det lettere for borgerne at forstå afgørelserne. Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Hvor går man hen og klager over kommunerne?

Det er der flere og flere kommuner, der selv leverer løsningen på.

Antallet af borgerrådgivere, der kan hjælpe borgerne med at klage mod systemet og finde ud af, hvilke rettigheder, de har, er stigende landet over.

I Skive har man også besluttet at ansætte en - et tiltag der bliver hilst velkommen hos de handicappede.

- Det har vi ventet på i flere år, fortæller lokalformand for Danske Handicaporganisationer i Skive, Ole Johnsen, og uddyber:

- Der bliver truffet så mange afgørelser. Også forkerte afgørelser. Eller dårlige afgørelser overfor de folk, de berører, siger han.

Han mener, at blandt andet kontantshjælpsreformen har gjort behovet endnu større.

- Det er meget svært at sætte sig ind i det hele. Det kan vi ikke, for vi er ikke uddannet til det, forklarer han.

For det meste afgør vi sagerne rigtigt, men derfor kan det alligevel godt være svært for borgeren at forstå afgørelsen

Peder Christian Kirkegaard, borgmester, Venstre, Skive

Bedre samarbejde

Borgerrådgiveren skal gøre samarbejdet mellem borger og kommune lettere og slå alarm, hvis han opdager fejl i kommunens praksis.

- For det meste afgør vi sagerne rigtigt, men derfor kan det alligevel godt være svært for borgeren at forstå afgørelsen i forhold til lovgivningen, så derfor kan borgerrådgiveren stadig godt være en hjælp for borgeren, selvom afgørelsen er rigtig, fortæller Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard.

I dag har 32 ud af landets 98 kommuner en borgerrådgiver. Det er ti mere, end i 2013.  I Midt- og Vestjylland er det dog lige nu kun Favrskov Kommune, der har tilbuddet. Det har de haft siden 2013.

- Det er øretævernes holdeplads det her, for ind i mellem går man ind og kritiserer en forvaltning eller en kommunaldirektør for noget, hvor man siger, det er simpelthen ikke godt nok, fortæller Jesper Cortes, der er borgerrådgiver i Favrskov Kommune.

Skive Kommune får en borgerrådgiver fra oktober.

02:41 Luk video