Skibonit kendt skyldig for millionbedrageri - nu er han løsladt

Den unge skibonit har siddet varetægtsfængslet siden sommer. Han kunne derfor forlade retten som en dømt, men fri mand.

Retten i Viborg har taget stilling til sagen.
Retten i Viborg har taget stilling til sagen.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

En 24-årige mand fra Skive har svindlet for tre millioner kroner.

Det mener i hvert fald Retten i Viborg, der torsdag har fundet den unge skibonit skyldig i bedrageri af særlig grov karakter.

Det skriver Skive Folkeblad.

Han har blandt andet optaget en stribe billån i forskellige banker, men uden at have hverken lyst eller evne til at betale pengene tilbage.

Derudover skulle han have overtrukket flere dankort uden at være i stand til at tilbagebetale de høje beløb.

På den baggrund har retten idømt ham 18 måneders fængsel, hvoraf de seks måneder blev gjort ubetinget.

Da skibonitten har siddet varetægtsfængslet siden sommeren 2022, er han nu blevet løsladt, da han de facto har afsonet den ubetingede del af straffen.

- Jeg er fint tilfreds med dommen. Jeg gik efter en straf på to års ubetinget fængsel, og når retten vælger at lægge vægt på nogle formildende omstændigheder, så kan jeg godt leve med de 18 måneder. Det er ikke en dom, jeg kommer til at anke, siger anklageren i sagen, Gorm Søgaard Lund fra Midt- og Vestjyllands Politi, til avisen.

Fik misbrugt NemID

I retten har skibonitten tidligere forklaret, at han blev tvunget til at optage de mange lån. 

Den 24-årige mand sagde på første retsdag, at han havde videregivet sine egne identitetsoplysninger til andre medgerningsmænd, som har optaget store lån i hans navn.

I retten forklarede den dømte disse handlinger med, at han ville indgå et virksomhedssamarbejde med en ven, som han derfor sendte sine oplysninger til, herunder NemID. Derved kunne han hjælpe med en kapitalindsprøjtning til en nystartet virksomhed.

Hvad han ikke vidste var, at oplysningerne senere - ifølge hans egen forklaring - ville blive misbrugt til at begå økonomisk bedrageri af de såkaldte 'indvandrere'. Personer som han ikke havde kendskab til på forhånd.

Der blev herefter foretaget store lån i den tiltaltes navn, ligesom der blev bestilt dankort i flere forskellige banker i landet. Dankort, der blev misbrugt til at bestille dyre varer på internettet og i butikker.

Burde have spærret for NemID

I retten erkendte den 24-årige, at han selv har foretaget dyre køb i fysiske butikker med disse dankort, hvorefter han afleverede varerne til indvandrerne, der pressede ham. Han turde ikke andet, lød det.

- Min største frygt er, at de ville troppe op på min hjemmeadresse og gøre skade på mig og min kæreste, sagde han.

Anklager Gorm Sølund stillede sig dog en smule uforstående overfor, hvorfor han ikke blot spærrede sit NemID, så bedrageriet kunne stoppe, hvorefter han kunne melde det til politiet.

- Jeg har tænkt flere gange på at lukke mit NemID, men jeg har været for bange for konsekvenserne, svarede han til det spørgsmål.

Den dømte er ikke tidligere straffet. Han har nu to uger til at overveje, om han vil anke dommen.