Seks centimeter lukkede cykelsti - men nu er der en løsning

Cykelstien stod til at lukke på baggrund af et uheld. Takket være nye skilte og en sluse, der skal sænke farte, kan den fortsat være åben.

Under de nuværende regler er cykelstien til højre seks centimeter for smal. Derfor har Vejdirektoratet besluttet at lukke den. Men ministeren har nu givet dispensation til at cyklister igen må brugen stien, da der blandt andet bliver opsat nye skilte.
Under de nuværende regler er cykelstien til højre seks centimeter for smal. Derfor har Vejdirektoratet besluttet at lukke den. Men ministeren har nu givet dispensation til at cyklister igen må brugen stien, da der blandt andet bliver opsat nye skilte.
Foto: Grafik - Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Cyklister kan meget snart køre over Sallingsundbroen uden at komme på kant med loven. 

Det sker efter Vejdirektoratet har set nærmere på muligheden for at holde den dobbeltrettede cykelsti åben i forbindelse med et vejarbejde.

- Der er forskel på en cykelsti over Sallingsundbroen og én i København. Derfor glæder jeg mig over, at vi giver en dispensation, siger transportminister Thomas Danielsen til TV MIDTVEST.

Ministerens reaktioner kommer efter TV MIDTVEST kunne fortælle, hvordan Vejdirektoratet i samråd med politiet havde besluttet at lukke cykelstien, fordi den dobbeltrettede cykelsti er skrumpet til 1,64 meter i forbindelse med et vejarbejde.

Stien skal være 1,7 meter for at leve op til reglerne for, hvor bred en dobbeltrettet cykelsti skal være, når der er vejarbejde.

Derfor havde Vejdirektoratet besluttet, at cyklister snart skulle stå af og trække de 1717 meter over broen.

Sallingsundbroen 40 år.jpg
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Broen er aldrig nået at blive lukket for cyklister, og i mellemtiden er Vejdirektoratet nu nået frem til, at cykelstien er sikker, hvis der opsættes nye skilte, selvom bredden på 1,64 meter ikke ændres.

Skiltene skal opfordre cyklisterne til at vise hensyn til modkørende. Derudover etableres der en chikane i hver ende broen. Det skal sikre, at cyklister og knallerter kommer ned i hastighed, inden de kører ind på fællesstien 

Vejdirektoratets forslag til en genåbning af cykelstien blev før weekenden sendt til Transportministeriet, som nu har givet grønt lys til at holde stien åben.

- Vi skal have nogle generelle regler, men der skal være mulighed for at give dispensation, siger Thomas Danielsen (V).

Lukkede cykelsti efter uheld

Vejdirektoratet konkluderede sammen med politiet tidligere på måneden, at stien var for smal, efter en cyklist og en 16-årig dreng på knallert kørte sammen på den dobbeltrettede cykelsti.

- Det er uheldet, der har gjort os opmærksomme på den manglende bredde. Jeg har svært ved at opretholde en fælles cykelsti, hvis den ikke overholder lovgivningen, har Søren Kjemtrup, der arbejder med trafikafviklinger ved vejarbejde ved Vejdirektoratet, tidligere fortalt.

2:51
Se TV MIDTVESTs indslag om lukningen, der nu ikke bliver til noget.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Transportminister Thomas Danielsen (V) anerkender, at trafiksikkerhed skal prioriteres.

- Vi laver en dispensation, fordi vi mener, at det er forsvarligt. Vi taler ikke om en tæt trafikeret cykelbro i København, siger han.

Sallingsundbroen havde inden vejarbejdets begyndelse i snit 11.000 trafikanter i døgnet.

Til sammenligning er der i snit 58.600 køretøjer og 40.000 cyklister, der hver dag krydser Langebro i København, beretter entreprisevirksomheden Kemp & Laurtizen.

Vejarbejdet på Sallingsundbroen hører op ved slutningen af 2023, har Vejdirektoratet tidligere oplyst.