Ledere ærgrer sig over tendens: Færre vil uddanne sig til lærer i Skive og SIlkeborg

I fremtiden kan det blive et stort problem for kommuner at ansætte kvalificerede skolelærere.

Færre vil uddanne sig til at være lærer. Og dem der vil, søger mod de større byer.

Det er noget, de kan mærke i både Skive og Silkeborg. På et år er antallet af studerende på læreruddannelserne faldet drastisk i begge byer, og det sætter uddannelserne under pres.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at man ikke kan få flere studerende med. Det skal vi arbejde rigtig hårdt på, lyder svaret fra Henrik Lundsted Nielsen, der er uddannelsesleder på læreruddannelsen hos VIA i Skive.

I Silkeborg er det nabobyen Aarhus, der trækker de studerende den vej. Det fortæller Lars Ustrup, der er uddannelsesleder på læreruddannelsen hos VIA i Silkeborg.

Frygter yderligere lærermangel

Der er mangel på lærer i flere steder i landsdelen. Lars Ustrup frygter, at det kan blive endnu større.

- Set i det lys kan jeg da frygte, at det kan blive sværere og mere vanskeligt at tiltrække lærere i den retning og måske også i vores eget område, når det kommer til stykket

Herning Kommune og Ikast-Brande Kommune aftager mange af de færdiguddannede lærere fra VIA i Silkeborg, men det kan blive et problem i fremtiden, hvis nedgangen af elever på læreruddannelsen bliver ved med at falde.

- Erfaringen er jo, at der, hvor man bliver uddannet, er der, hvor man bosætter sig. Så det er afgørende vigtigt, at vi lykkes med det projekt, siger Henrik Lundsted Nielsen fra Skive.

Nogle vælger stederne til

En undersøgelse viste sidste år, at fire ud af ti kommuner mangler kvalificerede skolelærere.

Men selvom flere og flere vælger andre steder end eksempelvis Skive til at uddanne sig, så er der stadig elever på uddannelsen.

- Jeg boede i Aarhus i et halvt år og havde egentlig overvejet at studere der. Men det var slet ikke mig, siger Lise Rachlitz, der er lærerstuderende i Skive.

Simon Skjærlund studerer til lærer sammen med Lise Rachlitz i Skive, og han kan også se en fordel i hele situationen.

- Det er en god måde med, at man nærmest er sikret et arbejde, når man er færdig. Men der kommer nok også lidt mere pres på, når vi kommer i gang,

Både den gamle og den nye regering har en ambition om en større geografisk spredning af de videregående uddannelser.

På blot et år er antallet af studerende på læreruddannelserne i Skive og Silkeborg faldet drastisk

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.