Lærte af sin mands død: Kirsten har både malet sin egen og sin fars kiste

Da Kirsten Døhr Zobbes mand døde for seks år siden, lærte hun meget af, at de gik gennem processen sammen. Derfor har hun gjort en masse forberedelser til, når hun ikke længere er her.

Kirsten Døhr Zobbe ved den kiste, som hun selv har malet og skal lægges i, når hun dør.
Kirsten Døhr Zobbe ved den kiste, som hun selv har malet og skal lægges i, når hun dør.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

- Når jeg går fra stuen ud i galleriet, går jeg lige forbi min kiste og giver den et lille klap. Jeg kalder den min rejsekuffert.

Sådan fortæller Kirsten Døhr Zobbe, der er kunstmaler og bor i Vejby i Vestsalling.

For fem år siden købte hun sin egen kiste, og siden har hun jævnligt malet på den. Farverne er stærke nuancer af gul, rød, blå og grøn, og helt tydeligt træder tre figurer frem, der ligner engle.

- Døden kan godt ses i farver. Det, synes jeg, er rigtig godt. Jeg har haft et farverigt liv, så det vil være forkert, at der ikke er farve på den kiste, jeg skal rejse i, understreger Kirsten Døhr Zobbe.

For seks år siden mistede hun sin mand, kunstmaleren Harald Ejvind Zobbe. Den sidste tid sammen brugte de to til at planlægge alle detaljer omkring hans bortgang og bisættelse.

- Han lærte mig så meget ved, at vi gik igennem den proces sammen. Så jeg bestemte, at jeg også ville forberede min afslutning og på den måde gøre det lettere for mine børn. Derfor købte jeg kisten og har fyldt den med opmærksomhed og kærlighed.

Ideen til projekt kiste-kunst er født af bedemand Søren Boudigaard i Skive.
Ideen til projekt kiste-kunst er født af bedemand Søren Boudigaard i Skive.

Kisten står på højkant og har fået hylder. På dem ligger nogle af de ting, der betyder meget for Kirsten. Blandt andet Harald Ejvinds kasket og hans urne. Den skal Kirstens aske også i engang og hældes ud over vandet - ligesom det skete med ægtefællens aske.

- Jeg går ind for genbrug, så det er så fint, jeg kan bruge den samme urne, forklarer Kirsten.

På en anden hylde ligger hendes sidste vilje skrevet ned, og på indersiden af kistelåget har hun skrevet det godnat-digt, hun altid har sagt til sine børn, da de var små.

Erik Dahl Nygaard er en af de 12 kunstnere, der har sagt ja til at være med i projektet. Han maler ansigter på kisten, der udtrykker frygt, had, medgang, modgang og kærlighed.
Erik Dahl Nygaard er en af de 12 kunstnere, der har sagt ja til at være med i projektet. Han maler ansigter på kisten, der udtrykker frygt, had, medgang, modgang og kærlighed.

Nemt at male sin fars kiste

Nu har Kirsten Døhr Zobbe malet endnu en kiste, som hendes far skal rejse i, når han dør.

Motivet forestiller en række mennesker, der står nede på jorden og nogle, der er klar til at tage imod ham.

- Min far synes, det var rigtigt fint, at jeg også ville male en kiste til ham. Det har været så let, for jeg elsker min far, og jeg synes, han skulle have et stort farverigt maleri, der udstråler den energi, jeg ser i ham, fortæller Kirsten og tilføjer, at hendes far er 83 og stadig en frisk mand, så det varer forhåbentligt længe, inden han skal i kisten.

Faderens kiste er med i en udstilling sammen med 11 andre, der lige nu bliver udstillet på Galleri Zobbe i Vejby. Ideen er født af bedemand Søren Boudigaard i Skive. Han har i 20 år udgivet en kalender, og i år kom så ideen med kiste-kunst på tryk kombineret med en udstilling.

Kirsten Døhr Zobbe var ikke i tvivl om, at hun gerne ville være med:

- Det her er en mulighed for at snakke om døden på en god måde. Ved at male en kiste og snakke med folk om det, så får man nogle gode, dybe, stærke og nødvendige snakke. Det her handler også i høj grad om at forstå, at man skal huske at leve og være taknemmelig for hver dag, siger hun.

Udstillingen kan ses på Galleri Zobbe frem til den 22. november.

9:27
12 kunstnere i landsdelen har dekoreret hver sin kiste i samarbejde med berdemand Søren Boudigaard.