Sygeplejersken fik et syn som 58-årig – nu er hun opera-diva i egen dagligstue

Det var et spirituel kald, der gjorde, at Kirsten Boye kastede sig ud i operasang. Og selv om hun fik at vide, at hun sang falsk, så har hun med mange års hårdt arbejde lært operakunsten.

Kirsten Boye er 71 år og arbejder fuldtid som sygeplejerske på regionshospitalet i Silkeborg. Her synger hun ikke opera. Det gør hun til gengæld hver eneste dag, når hun kommer hjem i sit rosafarvede hus.

- Operaen beruser mig. Det er fantastisk at mestre en kunstart. Den gør mig jo til kunstner fremfor mit

daglige arbejde, der ikke er meget kunst i, forklarer Kirsten Boye.

Operaen er en passion, der kom til hende som en spirituel intuition, da hun var 58 år. Indtil den dag kunne hun ikke synge.

- I 12 dage gik jeg med den mest fantastiske forventning og glæde, og lige pludseligt var det som om, der sprang en raket i mit hjerte af varme og lys, og så sagde det; Den Jyske Opera. Jeg blev forskrækket, for jeg kunne jo ikke synge. Men så tænkte jeg, hvis det er det, du skal være, så må du se at komme i gang, og så vil du blive hjulpet undervejs, fortæller Kirsten Boye.

9:09
Se programmet med den operasyngende sygeplejerske, Kirsten Boy.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST.

Sang forfærdeligt

Næste skridt var at banke på døren hos sanglærer Bodil Øland på Musikkonservatoriet i Århus. Det var virkelig angstprovokerende:

- Jeg tænkte, hvad laver jeg her. Jeg kiggede på alle de dygtige, unge mennesker, der kom væltende ud ad dørene. Og så fik jeg sandheden lige hovedet. Sanglæreren sagde, hun ikke ville have mig, for jeg sang forfærdeligt.

quoteSanglæreren sagde, hun ikke ville have mig, for jeg sang forfærdeligt.

Kirsten Boye

På trods af det, ville Kirsten Boye gerne fortsætte, så sanglæreren genovervejede og gav hende en chance.

- Tredje gang gik jeg grædende hjem, for da roste hun mig. Det var så stort.

Det blev starten på en 10 år lang rejse mellem den rosafarvede dagligstue i hjemme i Silkeborg og øvelokalet på Musikkonservatoriet i Århus.

Der har været mange op- og nedture og særlig en slags udfordringer.

- Det har været svært at ramme tonerne rent. Jeg kunne ikke høre det. Og så har jeg manglet nok luft i lungerne. Men jeg har øvet og øvet, og nu synes jeg selv, at jeg er kanon god. Når man er passioneret og har lyst til at gøre nogle ting og går hele vejen, så genererer det ny energi.

En gang om ugen øver Kirsten Boye operasang sammen med andre sangere og en pianist. Det foregår i hendes hjem i Silkeborg.
En gang om ugen øver Kirsten Boye operasang sammen med andre sangere og en pianist. Det foregår i hendes hjem i Silkeborg.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Koncert fire gange årligt

Kirsten Boye har dannet en musikalsk legestue med to andre sangere og en pianist.

Hver mandag øver de hjemme i hendes dagligstue, og fire gange om året inviterer opera-divaen til matinee i sit hjem. Her bliver der serveret kaffe, kage og portvin til inviterede gæster, imens bliver der sunget hjerteskærende arier, operette-sange og kendte evergreens.

Kirsten understreger, at hun bliver ved, så længe hendes stemme kan holde til det. Hvis den får pensionist vibrator, så stopper hun.

- Men det vil tage lang tid. Det håber, jeg i hvert fald.