Justitsminister vil genskabe tilliden til politiet – så han tog på inspirationstur i Midt- og Vestjylland

Midt- og Vestjyllands Politi har gennem et nyere tiltag stor succes med at opklare indbrud.

På landsplan vil politikerne gerne have, at der kommer færre indbrud. Derfor var justitsminister Nick Hækkerup (S) og Venstres retsordfører, Inger Støjberg, fredag på besøg hos lokalpolitiet i Skive.

quoteDet tager jeg med hjem og ser på, om det er noget, man kan gøre andre steder.

Nick Hækkerup, Justitsminister

For her har de knækket koden. En mobil tyverigruppe har sørget for, at antallet af indbrud i Midt- og Vestjyllands Politikreds i 2019 faldt med 39 procent.

- De er dedikerede til at sørge for, at når der er tyveri eller andet, at de så kan komme ude, hvor tyvene er. Det er sådan noget, der er rigtig godt for mig. Det tager jeg med hjem og ser på, om det er noget, man kan gøre andre steder, siger Nick Hækkerup om besøget i Skive.

Den mobile tyverigruppe hjælper med at opklare tyverierne ved at være tilstede på indbrudsstederne, og det er en måde, der tiltaler Inger Støjberg.

- Jeg synes, det er en enormt god måde, man har sat det op på her. Det håber jeg, at man vil lade sig inspirere af andre steder. Jeg ved, at man allerede er i gang i Nordjyllands Politikreds, men der er andre steder, hvor man ikke er. Så det vil være fint, hvis man lod blikket vende mod Skive og det midt og vestjyske og se, hvad det er, man faktisk har lavet her, siger Venstres retsordfører.

39 procent færre indbrud

Årsagen til, at Midt- og Vestjyllands Politikreds har oprettet den mobile tyverigruppe, er simpel.

For ti år siden var politikredsen hårdt plaget af østeuropæiske tyvebander, og derfor skulle der tænkes i en løsning.

Det forklarer politidirektøren hos Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Kaasgaard.

- Der var utrolig mange indbrud, så v var nødt til at gøre noget nyt. Der kunne vi se, at vi skulle have nogen, der var dedikerede til det her område, som kunne sætte tid af til det, og som også havde ekspertisen, siger politidirektøren.

- Gruppen tager cirka 50 om året, som de anholder, som ellers kunne have lavet hundredvis eller tusindvis af indbrud. Så det har betydet rigtig meget for vores politikreds. Sidste år havde vi et meget stort fald i antallet af indbrud – faktisk 39 procent i private hjem. Det er noget af det, folk kan mærke

Foruden arbejdet med at opklare indbrud og tyverier arbejder den mobile tyverigruppe også med at opspore tyvebander.

Forhandlinger om politiforlig

Når forhandlingerne om et nyt politiforlig snart går i gang, er det regeringens mål at genoprette folks tillid til, at politiet er der, når man har brug for dem.

- Det skal være sådan, at hvis man går til vores politi, bliver man taget alvorligt, forklarer justitsministeren.

En ny undersøgelse viser, at der i løbet af de seneste fem er sket et fald i folk, der anmelder et tyveri, de har været udsat for til politiet - og den udvikling skal der gøres op med, mener ministeren.

Netop derfor kan tiltag som den mobile tyverigruppe være noget, der i fremtiden kommer til at være i flere politikredse.

Det er dog endnu uvist, hvornår forhandlingerne om et nyt politiforlig går i gang.

Justitsminister Nick Hækkerup og retsordfører for Venstre Inger Støjberg på besøg hos politiet i det midt- og vestjyske.

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien 112.