Jubel i Skive: Staten giver 80 millioner til lagring af grøn energi

Ny teknologi kan gøre GreenLab lige så kendt som Vestas, mener direktøren for virksomhedsparken i Skive.

De ansatte på GreenLab i Skive har svært ved at få armene ned.

Den grønne virksomhedspark har fået 80 millioner kroner af staten til at udvikle den teknologi, der omdanner og lagrer energi fra vind og sol.

Teknologien kaldes P2X (Power to X) og rummer ifølge GreenLab-direktør Christopher Sorensen muligheden for, at GreenLab kan blive et lige så kendt varemærke som Vestas og Mærsk.

- Jeg er ikke i tvivl om, at P2X-teknologien er et helt nødvendigt fokusområde, hvis Danmark skal nå 70 procent-målsætningen inden 2030 - og på sigt klimaneutralitet i 2050, siger Christopher Sorensen i en pressemeddelelse.

Behovet for at gemme den grønne energi er blevet mere og mere aktuelt i takt med udbygningen af vedvarende energikilder som vind og sol.

Global lederrolle

TV MIDTVEST har i temaet Hvorfor står vindmøllerne stille dokumenteret, hvordan danske vindmøller ofte bliver bremset, når det blæser meget. Det skyldes, at tyske vindmølleejere betaler danskerne for at bremse møllerne for at undgå en strafafgift.

Den situation kunne formentlig undgås, hvis man kunne gemme energien fra vindmøllerne til de vindstille dage, og derfor har staten besluttet at støtte GreenLab og et projekt i Fredericia med i alt 128 millioner kroner.

- Danmark skal indtage en global lederrolle og være frontløber på teknologi til lagring og konvertering af grøn strøm. Vi har et godt udgangspunkt med den viden og teknologi, der er udviklet i Danmark og særligt i den danske vindindustri. Det fundament skal vi bygge videre på, siger klima, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

P2X går ud på at omdanne den grønne strøm til brint og metanol, og i første omgang er det blandt andet meningen, at det skal bruges som energikilde af de virksomheder, der er tilknyttet virksomhedsparken. 

SE OGSÅ - Hvorfor står vindmøllerne stille? Indslag fra den 6. december.
 
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST