Flere returnerer fyrværkeri med pant - firma vil gøre noget for miljøet

Krudthuset i Skive tager både imod det fyrværkeri, de selv har sat pant på, og fyrværkeri fra andre forhandlere.

Jens Christian Ullits er medejer af Krudthuset i Skive.
Jens Christian Ullits er medejer af Krudthuset i Skive.
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Nytår er for mange forbundet med stor glæde. Der er man sammen med gode venner eller familie, får god mad og fyrer fyrværkeri af.

For en gruppe af dem, der går mest op i det sidste, er der også glæde i dagene efter nytår. De har nemlig kunnet gøre lidt ekstra for miljøet, renheden og pengepungen.

Det har fyrværkerihandleren Krudthuset i Skive sørget for. For ved salg af nytårskrudt fra netop deres lager har de sat et pantmærke på, som har gjort, at kunder efterfølgende har kunnet aflevere batteriet tilbage – efter brug – og samtidig fået et tilgodebevis til Krudthuset på mellem 10 og 25 kroner.

- Vi har indsamling af de gamle, afskudte batterier, som vi har solgt fra Krudthuset, der er pantmærket, siger Jens Christian Ullits, der er medejer af Krudthuset, før han fortæller videre:

- Vi har også tilbudt folk, at de kunne komme og aflevere resten af de batterier, der står rundt omkring i byerne i stedet for. at de står tilfældige steder, og man får smadret kofangeren på bilen og sådan noget. Så får vi ryddet godt op og får startet godt op i det små med at få et godt 2020 for miljøet.

Det tiltag er der mange, der har taget godt imod.

Næste års budget næsten i hus

En af dem er Lennart Andersen fra Glyngøre.

Han har torsdag taget turen fra sin hjemby, hvor han har samlet både sine egne brugte batterier og andres ind og kørt dem til Krudthuset i Skive.

- Jeg hørte, at man kunne tjene lidt til næste år herude, og jeg kan utrolig godt lide fyrværkeri. Så faldt det mig naturligt at samle sammen. Jeg synes, det er irriterende, at batterierne står flere dage efter, siger han om begrundelsen for sit valg

Han har brugt et par timer siden affyring af krudtet på at samle ind, og det har givet ham en fin portion penge i hånden efterfølgende.

- Det er lidt mere motiverende at stå lidt tidligt op og begynde at rydde op. Jeg har fået 1500 kroner i pant for det indsamlede, så jeg er godt tilfreds, siger Lennart Andersen.

Lennart Andersen brugte omkring 3000 kroner på fyrværkeri til at fejre nytåret. Dermed har han fået omkring halvdelen af sit fyrværkeribudget dækket.

Lennart Andersen er en af dem, der har samlet batterier ind efter nytårsaften.
Lennart Andersen er en af dem, der har samlet batterier ind efter nytårsaften.
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Stor succes

Der er flere årsager til, at Krudthuset for tre år siden valgte at indføre pant på deres batterier.

Der er selvfølgelig hele reklamedelen. Men for Jens Christian Ullits og resten af Krudthuset handler det i lige så høj grad om miljøet og om at holde byerne rene efter nytårsaften, hvor der notorisk flyder med fyrværkeri.

- Jeg synes, det er en kæmpe succes, at der kommer en far med sit barn, som har været rundt for at samle det her sammen og har brugt en dag på at gøre det at han lærer sit barn, at vi godt kan rydde op efter os. For rydder vi alle sammen op efter os selv, så bliver tingene nemmere at håndtere, fortæller medejeren.

Kunderne hos Krudthuset har ikke mærket på priserne, at der har været sat pant på. For det ville formentlig bare skræmme dem væk. I stedet har Krudthuset sat deres priser ned tilsvarende til panten.

- Den største beregning, vi har lavet, har været, at vores største gevinst forhåbentlig skulle være, at folk kommer tilbage til næste år og gerne vil handle hos os, fordi der var en ordning med at komme af med tingene igen, slår Jens Christian Ullits fast.

Hvis man skal tro Lennart Andersen, holder den tanke stik.

- Der vil der temmelig sikkert blive skudt lidt mere af, siger han.

2:04
Som et af de første steder i landet var der i dag i Skive mulighed for at aflevere afskudte nytårs-batterier og få et tilgodebevis.