Efterspørgslen på økologiske juletræer stiger

Kun to ud af 100 juletræer i Danmark er økologiske, og det er et problem, da efterspørgslen ifølge Dansk Økologisk Forening stiger.

Niels Hørup har produceret juletræer i 25 år, men det er kun de sidste tre, at træerne har været økologiske. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Der er kun få økologiske juletræsproducenter i Danmark.

Læs også Giga hagl smadrede juletræer: Nu vælter uventede tilbud ind til Lars Jensen fra Hover

En af dem er Niels Hørup fra Nordsalling. Han er i år klar til at fælde sine første sprøjtefrie juletræer.

- Folk siger, at de har en giftfri have, så de vil også gerne have et økologisk juletræ, siger Niels Hørup.

Han har dyrket juletræer i 25 år, men for tre år siden lagde han sin produktion om til økologi. Det tager omkring otte år for et grantræ at vokse sig stort nok til at blive juletræ. Derfor kan produktionen ikke følge med den nye efterspørgsel på økologiske juletræer.

Niels Hørup bruger denne tang til at topskudsregulerer sine økologiske juletræer. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Sprøjtegift skiftes ud med hønsemøg og får

Hovedparten af juletræsfrøene stammer fra en gammel økologisk naturskov i Georgien.

Læs også Jens Peter passer sine juletræer ’full time’, så de ikke får stress

Den primære forskel på de økologiske juletræer og de almindelige juletræer er, at økotræerne er produceret uden kemi helt fra frø til fældet træ. Men man kan også godt se forskel.

- Nålene er lidt mere lyse i enderne. Man giver nemlig traditionelle juletræer kvælstofsgødning for at få dem mørkere grønne, forklarer Niels Hørup.

I stedet bruger juletræsproducenten naturlig gødning som hønsemøg, mens får holder ukrudtet nede.

- Det primære, som vi gør ved vores økologiske træer, er, at vi topskudsregulerer dem ved hjælp af en tang, forklarer juletræsproducenten.

Niels Hørup er medlem af Økologisk Juletræsforening, der blev stiftet for tre år siden. Foreløbigt er der 17 økologiske juletræsproducenter i Danmark.

02:03

Niels Hørup i Roslev er skiftet fra konventionel til økologisk juletræsdyrkning og klar til at sælge de første juletræer i år. Video: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Luk video