"Det har været ens andet hjem": Jan Egon er kommet i samme soldaterhjem gennem 35 år

Lørdag markerede KFUM's Soldaterhjem i Skive 50 års fødselsdag.

2:43
Jan Egon Kristesen er kommet på soldaterhjemmet i 35 år - derfor var han naturligvis også med til 50 års jubilæet.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Krig er ikke noget, der just rimer på kristne budskaber. Måske er det derfor, at KFUM's Soldaterhjem i Skive efter 50 år stadig kan trække soldater og veteraner til huse. 

Sikkert er det i hvert fald, at soldaterhjemmet er blevet flittigt besøgt af Jan Egon Kristensen, der er overkonstabel af 1. grad hos Ingeniørregimentet hos Skive Kaserne.

- Det sociale betyder utroligt meget. Man kan diskutere alt, siger den snart 61-årige soldat, der har været udsendt 11 gange. 

I år 2000 var Jan Egon Kristensen udsendt til Kosovo, der var kommet i gennem en blodig borgerkrig. I alt har han deltaget i 11 internationale missioner iført dansk uniform.

Hans karriere i Forsvaret begyndte i 1978, da han som 16-årig måtte få sin mors tilladelse til at troppe op på kasernen på Sjælland.

I august 1987 tog han springet til Skive, hvor han har været lige siden. Og i alle år har Soldaterhjemmet været et vigtigt pusterum for den garvede konstabel.

- Det har været ens andet hjem, fortæller han i forbindelse med markeringen af hjemmets 50 års jubilæum lørdag.

Der blev bladret igennem historien ved lørdagens fødselsdag.
Der blev bladret igennem historien ved lørdagens fødselsdag.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Soldaterhjemmet i Skive er et af en række KFUM-drevne soldaterhjem i hele landet. De bygger alle på kristne værdier, hvilket blandt andet kommer til udtryk i aftensang.

Men Jan Egon Kristensen fremhæver hjemmets aktiviteter og sociale samvær som afgørende for hans og flere værnepligtiges mangeårige brug.

Daglig leder af soldaterhjemmet, Hans Jørgen Larsen, mener, at hjemmets eksistens er berettiget 50 år efter dets begyndelse.

- Der er mange værnepligtige og andre, der har stor glæde af at komme på den anden side af hegnet. Her bruger vi ikke rang, og vi er på fornavn i stedet for efternavn.

Hans Jørgen Larsen er daglig leder af soldaterhjemmet i Skive.
Hans Jørgen Larsen er daglig leder af soldaterhjemmet i Skive.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Peder Chr. Kirkegaard (V), der er borgmester i Skive Kommune, mener, at soldaterhjemmet har betydning for Skive-by.

- Som by og kommune har vi et tæt samarbejde med dem. Det betyder meget for vores identitet, forklarer borgmesteren.

På vegne af kommunen anerkender borgmesteren KFUM's og soldaterhjemmets arbejde.

- Når man er færdig med dagens arbejde, så er der brug for et fristed, hvor man kan trække sig tilbage og have et fællesskab, siger han.

Efter planen går Jan Egon Kristensen på pension i det kommende år.

- Når jeg slutter med at være soldat, så kommer jeg nok stadig til at komme her. Det har været en del af hele mit liv i Forsvaret, forklarer han.