Ny aftale på plads: De hårdest ramte krigsveteraner skal hjælpes på rette vej i Thy

Rehabiliteringsstedet vandt kontrakten om at hjælpe de mest sårbare veteraner efter en udbudsrunde fra Forsvarets Veterancenter.

Surfgaarden holder til i den lille by Stagstrup, men benytter sig af naturen i hele Thy, når de behandler veteraner.
Surfgaarden holder til i den lille by Stagstrup, men benytter sig af naturen i hele Thy, når de behandler veteraner.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Soldater, der har været i krig, kan komme hjem med ar på sjælen – og nogle rammes hårdere end andre.

Men nu vil der være et specialiseret botilbud for de mest sårbare krigsveteraner i Thy. Surfgaarden, der allerede hjælper soldater med PTSD, har vundet et udbud fra Forsvarets Veterancenter.

- Det er vi sindssygt glade og taknemmelige over. Vi er meget beærede over at få muligheden for at hjælpe endnu flere veteraner på sporet til et bedre liv. Så det er vi meget tilfredse med, fortæller afdelingsleder på Surfgaarden, Peter Emil Højlund.

Og der er hårdt brug for et specialiseret botilbud til veteraner. Det er nemlig mere end PTSD, som de mest sårbare kæmper med, efter de er kommet hjem fra udsendelse.

- Vi har nogle veteraner, som ikke rammer de tilbud, vi allerede her. De er for eksempel plaget af hjemløshed, PTSD, angst, depression, misbrugsproblemer, og de kan være svære at rumme for de eksisterende botilbud, fortæller chefen for Forsvarets Veterancenter, Søren Andersen.

Skal ikke gøre noget nyt

Surfgaarden er rehabiliteringssted i nærheden af Vilsund. Her arbejder de med Ocean Therapy, hvor havets størrelse og kræfter sætter verden i perspektiv, som får de negative følelser og oplevelser til at fremstå mindre betydningsfulde.

Selvom Surfgården snart skal hjælpe krigsveteraner med større problemer, end de hidtil har håndteret, så bliver det ikke nye og revolutionerende metoder, der tages i brug.

- Det ligger i forlængelse af det arbejde, vi gør allerede, hvor vi hjælper veteraner i deres rehabiliteringsproces, så det nye, vi kommer til at gøre, vil bero på vores erfaringer og ekspertise indenfor det her område, fortæller Peter Emil Højlund.

Der er lige nu 19 pladser på Surfgaarden.