’Bananrepublik-økonomi’ reddede de første økologiske landmænd – nu fylder Ø-mærket 30

Den økologiske opstart i Danmark var hård og svær, men efter Ø-mærkets frembrud ændrede det sig.

Anders Just fra Ørnhøj er en af de landmænd, der først producerede økologisk i Danmark.
Anders Just fra Ørnhøj er en af de landmænd, der først producerede økologisk i Danmark.
Foto: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

Danmark er foregangsland for økologisk produktion af mælk. Men i 1988, da en lille gruppe lokale landmænd fra Thise slog sig sammen og begyndte at lave økologisk mælk, var det lige ved, at det økologiske eventyr stoppede.

Det var ikke økologien, men derimod økonomien, der trykkede. Derfor måtte det, der senere er blevet til milliardforretningen Thise Mejeri bruge anderledes metoder.

- Det var så tæt på, at vi måtte lukke, fordi økonomien ikke var til stede, så der blev faktisk indført en bananrepublikøkonomi blandt andelshaverne, fordi de måtte vente med at få penge meget længere end normalt, husker mejeribestyrer Poul Pedersen tilbage.

Anders Just fra Ørnhøj var en af de lokale landmænd, der i 1988 begyndte at producere økologisk.

Han tog valget, fordi han blev syg af at bruge de sprøjtemidler, som han ellers havde brugt i sit konventionelle landbrug gennem 10 år.

- Vi ville prøve at gøre det anderledes for naturen og menneskene, siger han.

Men hvad, hverken de lokale landmænd eller mejeriet vidste, var, at de var med til at starte den økologiske bølge i Danmark.

Ø-mærkets frembrud

For i 1990 kom det økologiske certifikat, Ø-mærket, og med det fulgte en øget interesse fra forbrugerne.

- Ømærket har givet en sikkerhed til forbrugerne, og så har det også gjort det meget let at vælge et bæredygtigt valg, som både har fokus på miljø, natur, høj dyrevelfærd og ingen brug af pesticider, siger direktøren i Økologisk Landsforening, Helle Borup Friberg.

Med Ø-mærket kom interessen, og med interessen fulgte tilliden.

Den mærkede de så godt til hos Thise Mejeri, at frygten for at lukke blev gjort til skamme.

- Efter firefem års tid begyndte vi at se, at der også kunne være økonomisk begrundelse for, at Thise Mejeri eksisterede. I dag er vi så en milliardvirksomhed, siger Poul Pedersen.

Økologi er stadig fremtiden

For landmanden Anders Just har de 32 år, der er gået, siden hans økologiske eventyr startede, ikke ændret hans hverdag i store træk. Han leverer nemlig stadig mælk til Thise Mejeri.

Og selvom rejsen til det økologiske gennembrud var hård, er han sikker på, at det fortsat er den vej, landbruget bliver ved med at gå og udvikle sig.

- Det er helt sikkert. Det vokser. Det er jeg slet ikke i tvivl om.

Danmark er den nation i verden, der har den højest procentvise andel af økologi i supermarkederne. 
Selv om størstedelen af den økologi bliver produceret her i Vestjylland, så er det ikke her, forbrugerne går forrest. Faktisk ligger Vestjylland stadig noget under landsgennemsnittet, når det kommer til forbrug af økologi.