Skidtsnak

Det lugter, men det hjælper

Madaffald vejer tungt i affaldspyramiden – både i kilo og i det der giver mening at genbruge.

15:25
Æbleskrog, kartoffelskræller og kaffefiltre skal i den grønne pose, men hvad sker der med vores madaffald, når skraldebilen kommer? Og hvad bliver der egentlig af den grønne pose?
Foto: Grafik - Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

I andet afsnit af vores TV MIDTVESTS skraldeserie ”Skidtsnak” dykker vi dybt ned i den klammeste af affalds-fraktionerne. 

Det organiske affald – også kaldet madaffald.

Vi begynder hjemme hos den tidligere stand-upper Elias Ehlers i Vildbjerg. Han har brugt meget tid på at overveje placeringen af spandene til affald under køkkenvasken i den gamle villa – og den der spand med madaffald har givet ham lidt udfordringerne – især omkring lugten.

- Altså jeg vil sige, at alt afhængig af hvad for noget mad man smider ud, så kan den grønne pose hurtigt blive ulækker. Ting fordærves, og det er ikke lækkert, hvis man har spist blomkål eller noget med karry. Derfor har jeg udviklet en teknik, så åbningen og lukningen af den spand foregår med sådan et vist tempo, fortæller Elias Ehlers.

Selv om det lugter, så er madaffaldet lige nu en af de affaldsfraktioner, som det giver mest mening at samle ind. Når de grønne poser hentes hos borgeren, så bliver de kørt til et behandlingsanlæg, der omdanner affaldet til en masse, der kan bruges til at danne biogas. Den biogas, der senere giver varme hjemme i radiatorerne i husene. Og restproduktet fra biogassen kan faktisk også bruges.

- Når der ikke kan udvindes mere gas fra det, så spredes det som gødning på markerne, det er da det fulde kredsløb. Det er da, den der giver mest mening af skraldespandene så. Først biogas og bagefter kan vi bruge det, fordi det er fyldt med fosfor og andre næringsstoffer fra restpulpen, opdager Elias Ehlers.

Men han opdager også, at de der grønne poser udgør en lille sky i solstrålehistorien. Mange tænker nemlig, at poserne er bionedbrydelige og går i opløsning under processen med at danne masse til biogas. Men så langt er udviklingen desværre ikke kommet endnu.