Tre ukrainske kvinder flygtede sammen - nu er de tvunget fra hinanden

Udlændingestyrelsen har placeret to ukrainske søstre og deres svigerinde i tre forskellige kommuner. Det er helt urimeligt, mener et byrådsmedlem.

2:23
De tre kvinder ankom for tre måneder siden til et modtagecenter i Kjellerup (privatfoto).

Tre ukrainske kvinder, der for tre måneder siden ankom til et modtagecenter i Kjellerup sammen med deres fem børn, er mod deres vilje blevet delt op og opholder sig nu tre forskellige kommuner.

Det drejer sig om to søstre og deres svigerinde, og de er ulykkelige over at være splittet op.

- Jeg føler mig meget ensom - jeg flygtede kun, fordi vi var flere fra samme familie. Jeg var aldrig taget afsted alene med mine børn, siger Nadiaa Luchanska, der bor på et kollegieværelse i Viborg med sine to børn.

Hendes to svigerinder er af Udlændingestyrelsen blevet placeret i henholdsvis Vordingborg og Slagelse.

Byrådsmedlem Anders Hartvig (V), der har fungeret som Silkeborg Kommunes tovholder for ukrainerne, er rystet over de tre kvinders skæbne.

- Jeg synes simpelthen, at det er så trist. Og jeg synes ikke, at vi har gjort nok for at holde sammen på den her familie, siger han.

Nadiia Luchanska bor sammen med børnene Erika og Milana i Viborg. Hendes to svigerinder befinder sig i Vordingborg og Slagelse.
Nadiia Luchanska bor sammen med børnene Erika og Milana i Viborg. Hendes to svigerinder befinder sig i Vordingborg og Slagelse.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Hartvig opfordrer Silkeborgs borgmester Helle Gade (S) til at gribe ind, men i et skriftligt svar til TV MIDTVEST afviser hun, at Silkeborg Kommune kan ændre beslutningen.

- Det er alene Udlændingestyrelsen, som afgør, hvordan ukrainske flygtninge fordeles mellem kommunerne i Danmark, skriver hun. 

Anders Hartvig mener dog ikke, at kommunen har gjort nok for at hjælpe til de tre kvinder og deres børn. Han mener, at Integrationslovens paragraf 18 giver kommunerne mulighed for selv at overtage integrationsansvaret. 

- Der er en særregel, og den har man bare ikke benyttet, siger han. 

Udlændingestyrelsen er nu blevet bedt om at genoverveje placeringen af den ukrainske familie. I et skriftlig svar til TV MIDTVEST skriver styrelsen, at man ikke kan kommentere den konkrete sag - men generelt lyder det, at en sag godt kan genoptages, hvis der kommer nye oplysninger, som kunne have ført til en anden afgørelse, da sagen blev afgjort.

- Det kan fx være oplysninger om herboende eller medfølgende familiemedlemmer, som ansøgeren ikke har oplyst om i ansøgningsskemaet, og hvor tilknytningen til disse personer således ikke indgik i styrelsens oprindelige vurdering, skriver Udlændingestyrelsen.

Nadiaa Luchanska håber snart at kunne blive genforenet med sine to svigerinder.

- Vi er en familie og er afhængige af hinanden, siger hun.