Sygehus flager på halvt efter besparelser: - Det er ikke levedygtigt

Hospitalet bekræfter, at "happeningen" foran sygehuset ikke er sket med tilladelse fra organisationen.

Torsdag middag blev flaget igen fjernet, og billedet her er derfor en illustration.
Torsdag middag blev flaget igen fjernet, og billedet her er derfor en illustration.
Foto: TV MIDTVEST ARKIV, Collage: Lærke Nord, TV MIDTVEST

Torsdag formiddag stod flaget kun halvvejs op ad flagstangen foran regionshospitalet i Silkeborg. 

Ukendte personer lod flaget flage på halv, efter besparelser på hospitalet onsdag blev vedtaget af regionsrådet. 

Det oplyser ledende overlæge og overlægerådsformand på Regionshospitalet Silkeborg, Henning Glerup. 

- Det sker i dag, fordi det er i går, dommen kom. Sengepladser bliver flyttet til Viborg, og vores argumenter er ikke blevet hørt, siger overlægen, som også har været en ledende figur i kampen mod besparelserne.

Han vil ikke kommentere på, hvordan flaget er endt på halv, hvem der har udført handlingen, eller om det er en gerning af en gruppe eller enkeltpersoner.

Men han oplyser, at "happeningen" ikke er aftalt med ledelsen. 

- Det er ikke ledelsen, der har bedt om det, og der er ikke blevet spurgt om lov, siger han, men vil ikke yderligere uddybe sin egen rolle i flagets placering. 

Hospitalsenhed Midt bekræfter gennem kommunikationsafdelingen, at flaget på halvt ikke er sat op af organisationen. 

Derfor er flaget før middag blevet fjernet igen. 

Men det får ikke Henning Glerup og det øvrige personales vrede mod politikernes beslutning til at slukke. 

- De ved da godt, at vi er utilfredse, men de skal vide, at vi ikke sådan lige stopper med at være utilfredse. Jeg vil være vred over det her resten af min tid som læge. Hvis de lytter, gør de det med fingrene i ørerne, siger han og henviser til en efterhånden langstrakt kamp, som han og flere andre har kæmpet mod besparelserne. 

Som et led i den kamp fik gruppen "Støt Silkeborg Sygehus" udarbejdet en rapport fra et eksternt konsulentfirma, hvis beregninger viste, at planerne slet ikke sparede regionen penge. 

I besparelserne er der lagt op til ændringer på sygehuset i Silkeborg, der blandt andet vil flytte sengepladser fra forskellige afdelinger til sygehuset i Viborg og begrænse sygehusets åbningstider.

Det er dét, som bliver fatalt for Silkeborg Sygehus, mener overlægen Henning Glerup. 

- Hvis vi mister sengeafdelingen, er det min bedømmelse, at vi ikke er levedygtige på sigt. Den medicinskabe afdeling har et stort ambulatorium, og hvis vi ikke har en sengeafdeling, så bliver det svært at rekruttere og fastholde folk på sigt. Derfor skulle ikke undre mig, om det er her er væk om om få år, argumenterer overlægen. 

Han er sikker på, at et flag på halv ikke kan misforstås - også selvom det er foran et sygehus med potentielt døende patienter. 

- Det, tror jeg, er fuldstændig udelukket, for folk her i Silkeborg ved godt, hvad det drejer sig om. Problematikken burde være alment kendt, og vi flager ellers aldrig på halv. Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår vi sidst har gjort det, argumenterer overlægen. 

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra hospitalets ledelse, men det har ikke været muligt for repræsentanter for ledelsen at stille op til interview.