Ny opfindelse mod rygsmerter

Ryglidelser koster årligt samfundet milliarder. Men nu har en praktiserende læge fra Bjerringbro opfundet en test, der kan spare samfundet penge og hjælpe flere rygpatienter hurtigere af med smerterne.

Robert Pind har været praktiserende læge i 35 år. Han har netop fået offentligjort resultaterne af sin rygtest i det amerikanske tidsskrift SPINE.

Ved hjælp af ti spørgsmål indkranser han patientens problem. Mange patienter forventer, at de skal røngtenfotograferes eller, at der er behov for en lang sygemelding i sengen - begge dele er i følge Pind ofte helt unødvendige

- Kan man bare for eksempel spare ti procent af rygundersøgelserne, så er det 35 - måske 40.000 røngtenundersøgelser, man ikke behøver lave, fordi vi kan ikke bruge dem til noget alligevel. Så der er rigtig mange penge at spare, siger Robert Pind.

Dyrt for samfundet

I følge WHO er rygsmerter den lidelse, der samlet set udgør den største byrde for det danske sundhedssystem. Ondt i ryggen er årligt skyld i 2 millioner sygedage. Det koster samfundet 7,3 milliarder kroner - dertil kommer mere end 6 milliarder til behandlinger.

Selv om Robert Pinds undersøgelse er lille i målestok, er han godt tilfreds med,at den er blevet bemærket og offentligjort i SPINE, det åbner forhåbentlig døre til yderligere forskning og brug af testen.

Der er altså en test her, der svarer til en demenstest, som vi er vant til at lave eller en depressionstest, som vi er vant til at lave den har nu vist sig, at det holder vand også at lave den på en rygpatient, forklarer Robert Pind.

Mere end hver tiende patient hos de praktiserende læger, døjer med ondt i ryggen.

01:59 Luk video