Madspild på skoleskemaet: - Vi burde ændre det

Det er et fælles ansvar at mindske madspild, lyder det fra Arla Fonden, og derfor underviser de i denne uge unge mennesker i at få brugt madresterne til nye og velsmagende retter.

Jonathan Hornskov Nielsen (th.) er en af de elever, der lærer noget nyt i denne uge.
Jonathan Hornskov Nielsen (th.) er en af de elever, der lærer noget nyt i denne uge.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Du kender det nok. 

Den halve kål, der ligger i grøntsagsskuffen, æblerne, der har fået et par pletter og yoghurten, der snart skal bruges. 

Den type råvarer ender ofte i skraldespanden i stedet for på middagsbordet, men det forsøger elever på Skægkærskolen i Silkeborg at lave om på.

- Vi burde ændre det. Der skal ikke være noget madspild, for det er ikke godt for jorden, siger Jonathan Hornskov Nielsen fra 7. klasse.


Eleverne skal lære at lave spændende og velsmagende retter af råvarer, der sagtens kan bruges, hvis de får lidt kærlighed med på vejen.

- Vi skal prøve at finde på noget uden en opskrift, fortæller Jonathan Hornskov Nielsen.

Det er Arla Fonden, der har lagt vejen forbi i alt 10 skoler i Silkeborg Kommune, og der er næsten ingen spilleregler for eleverne.

- De skal opleve, at det godt kan lade sig gøre. Og så skal de gerne tage det med hjem og snakke med far og mor om, hvad de har liggende i skuffen, der har brug for en hjælpende hånd, siger Sanne Vinther, der er direktør i Arla Fonden.

Missionen er, at børnene får indsigt i, forståelse for og erfaring med, hvordan madspild kan reduceres.

Og selvom Jonathan Hornskov Nielsen ikke normalt bekymrer sig så meget over det der med madspild, så har dagens lektion allerede rykket noget i ham.

- Når vi har det som et emne lige nu, så tænker man meget over det. Det er vigtigt, at vi alle tænker på det.

Og hvis man spørger den unge mand i køkkenet, så er der særligt én ting, som er nem at trylle ud af de trætte madvarer nederst i køleskabet: Smoothie.

Arla-direktøren nævner også pirogger og forårsruller som gode retter til at mindske madspild. 

Hemmeligheden er at turde at eksperimentere med krydderier og ikke følge opskrifter slavisk, men kigge i for eksempel grøntsagsskuffen og så bruge det, der er. 

- Vi skal alle øve os i det her, siger Sanne Vinther.