Unge imod madspild: Spis sammen og undgå spild

Efterskoleelever arrangerer fællesspisning for at mindske madspild.

3:23
I dag er det Danmarks Nationale Madspildsdag, men Folkekirkens Nødhjælp har valgt at sætte fokus på madspild hele ugen med blandt andet fællesspisninger.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

Når flere spiser sammen, spilder vi mindre mad. 

Det er præmissen bag Nørre Nissum Efterskoles madspilds-dage, hvor eleverne er sendt hjem for at arrangere fællesspisning i stedet for at gå på efterskole. 

- Når vi alligevel startede vores forlænget weekend lige på FN's internationale madspildsdag, så kunne vi lave en kampagne om madspild, og sende informationerne med alle vores elever hjem, fortæller Pernille Toftdal Nielsen, som er lærer på efterskolen og underviser på Klimalinjen.

Det er de 28 elever, som går på klimalinjen, som står for arrangementet. 

Her får alle eleverne en goodibag med få ingredienser til en fællesspisning, klimavenlige madopskrifter og gode råd til at mindske madspild. 

- Vi opfordrer alle til at arrangere fællesspisning i weekenden. Vi håber, at der kommer nogle gode samtaler – også generationerne imellem – om spild og ressourcer, siger lærer Pernille Toftdal Nielsen. 

Alle eleverne har fået en goodibag med få ingredienser til en fællesspisning, klimavenlige madopskrifter og gode råd til at mindske madspild.
Alle eleverne har fået en goodibag med få ingredienser til en fællesspisning, klimavenlige madopskrifter og gode råd til at mindske madspild.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

Pizzaaften uden at købe ind

Marie Kristine Hein er elev på Nørre Nissum Efterskole. I aften skal hun spise sammen med seks af sine veninder. 

De skal lave pizza, men vil ikke købe en eneste ingrediens til aftensmaden. 

- Vi prøver at få brugt alle ressourcerne, og få mest muligt ud af det. Så vi tager hver især nogle ingredienser med - en tager mel med, en tager ost med og så videre, og så laver vi pizza ud af det, vi har, forklarer Marie.

- Det er fedt, at der bliver sat fokus på det, siger Marie Kristine Hein.
- Det er fedt, at der bliver sat fokus på det, siger Marie Kristine Hein.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST


Hun er blevet meget mere opmærk som på at undgå madspild de seneste uger, fortæller hun. 

Her har skolen nemlig indført, at der nogle gange spises rester fra fryseren, og til flere morgensamlinger har der været oplæg om ressourcespild. 

- Det er fedt, at der bliver sat fokus på det, siger Marie Kristine Hein.

Ifølge hendes underviser på Klimalinjen, Pernille Toftdal Nielsen, er det ikke kun Marie Kristine Hein, der har taget godt imod tiltagene. 

- Jeg tror ikke, eleverne havde tænkt, at det var deres ansvar at mindske madspildet i verden, men de kan godt se ideen i det. I dag har de for eksempel spist rester fra fryseren, og det er blevet positivt modtaget, fordi så kan selv vælge, hvad de ville have, fordi der var så mange forskellige ting, siger hun.