Jacob blev diagnosticeret som 41-årig: ADHD er ikke kun for børn

- Mange ser ADHD som noget, børn har, siger leder af Center for ADHD. Jacob Niebuhr fik diagnosen som 41-årig, og han er blevet både en bedre chef, far og ægtemand.

2:51
Da Coronavirussen kom til landet i 2020 gik Jacob Niebuhr ned med stress. Det blev starten på en udredning, som redede ham.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Det er ikke noget at tabe ved at gå til læge, psykolog eller psykiater; der er kun noget at vinde, siger Jacob Niebuhr. 

Han er 41 år, succesfuld restauratør, medejer af tre restauranter i Silkeborg og chef for 90 ansatte. 

Og så har han for nyligt fået stillet diagnosen ADHD.

- Jeg har mere mentalt overskud, selvom det måske lige nu er den mest pressede periode at drive virksomhed overhovedet. Nu har jeg været restauratør i 19 år, og det har aldrig været sværere, end det er lige nu. Så jeg er glad for, at jeg får medicin - for jeg kan være i det pres uden at blive fuldstændig udmattet, forklarer Jacob Niebuhr. 

Vidste han var anderledes

Han havde svært ved at sidde stille i skolen, og det meste af skoledagen blev brugt uden for døren. Han oplevede, at eneundervisning var vejen frem for ham. 

Lige siden Jacob Niebuhr var barn ,har han vidst, at han var anderledes. 

- Men jeg har aldrig ladet mig gå på af, at jeg følte mig anderledes. Jeg har altid set det som en styrke, fortæller Jacob Niebuhr. 

Jacob Niebuhr (til højre) fandt tidligt ud af, at han ikke var helt som de andre børn.
Jacob Niebuhr (til højre) fandt tidligt ud af, at han ikke var helt som de andre børn.
Foto: Privatfoto

Restauratørens ADHD har gjort ham mere flyvsk, men også fyldt med ideer, bemærker han. 

- Min oplevelse af ADHD er, at der er rigtig mange 'popcorntanker', som jeg kalder dem. Jeg får tusind idéer, kaster bolde op, og så håber jeg på, at der er nogen, der griber dem. Tingene bliver ikke fulgt til dørs. 

- Jeg plejer at sige, at jeg fiskede med trawler i stedet for en fiskestang. Jeg tog ligesom det hele med, og da jeg så kom hjem efter en arbejdsdag, var jeg fuldstændig mentalt udmattet, fortæller Jacob Niebuhr. 

Corona gjorde udfaldet

Og under coronanedlukningen i marts 2020 var det hele ved at ramle. 

Jacob Niebuhr blev far for første gang, og oveni kom alle de udfordringer, som coronarestriktionerne gav for en restauratør. 

Det gav ham voldsomme stress-symptomer. 

- Og jeg tror, det pres oven på pres henover tid gjorde, at både jeg og min familie,ikke kunne køre i det tempo. Hvis jeg fortsatte, ville det have nogle mere trælse konsekvenser. Så jeg var realistisk og tænkte, "nu skal der gøres noget," fortæller Jacob Niebuhr. 

Allerede ved første psykologsession blev han spurgt, om han havde overvejet, om han kunne have ADHD. 

- Det har jeg altid sagt lidt for sjov, men ikke gjort noget ved det, siger Jacob Niebuhr.

Siden marts har han været på medicin, og det har hjulpet ham. 

- Det gør, at jeg har mere overskud til mine ansatte, min kone og mine dejlige børn, fordi jeg ikke er mentalt fuldstændigt drænet efter en arbejdsdag, fortæller Jacob Niebuhr. 

- Det gør også, at min kone forstår mine reaktionsmønstre bedre. Jeg tror, jeg er en bedre chef, en bedre far og mand, efter jeg er begyndt på medicinen. 

Ikke en børnesygdom 

Jacob Niebuhr fik sin ADHD-diagnose i marts 2021, som 41-årig. 

På Center for ADHD i Aarhus oplever de flere og flere besøg af voksne som Jacob Niebuhr.

-  Der er 2-4 % voksne, som bliver diagnosticeret med ADHD og for børn er det lidt højere, 4-7 procent. Tallet for børn har været rimeligt stabilt de seneste ti år, men for voksne er det stigende, forklarer centerchefen hos Center for ADHD, Marie Stegger. 

- I mange år har man tænkt, at det er noget børn havde, noget der gik over, eller som man voksede fra igen. Men det er det altså ikke.

- I mange år har man tænkt, at det er noget børn havde. Men det er det altså ikke, siger Marie Stegger, der er centerchef ved Center for ADHD i Aarhus.
- I mange år har man tænkt, at det er noget børn havde. Men det er det altså ikke, siger Marie Stegger, der er centerchef ved Center for ADHD i Aarhus.
Foto: Karl Erik Lørup

Til gengæld viser forstyrrelsen sig på en anden måde, når man er voksen, forklarer Marie Stegger. 

- Man er mere uopmærksom, mere glemsom, og mister overblikket hurtigere. Hvis de fleste mennesker bruger en time om ugen på at lede efter deres nøgler, så kan en person med ADHD måske bruge en til to timer om dagen på at lede efter sine nøgler. Sådanne ting er jo enormt forstyrrende for en hverdag, hvis ikke man har nogle gode strategier og redskaber til at håndtere sin ADHD, siger hun. 

Hvis ikke man håndtere ADHD, kan det i mange tilfælde give følgelidelser som angst, stress og depression, påpeger Marie Stegger. Men der er kommet langt mere viden om lidelsen i dag, og derfor bliver flere diagnosticeret, siger hun. 

- I gamle dage fik man at vide, at man er dum eller doven, men hvis det i virkeligheden handler om, at man fungerer en lille smule anderledes i verden end gennemsnittet er det fint at få redskaber til at håndtere det i stedet for at føle sig forkert og gå ned med stress over det. 

Jacob Niebuhr er ejer og administrerende direktør for Dining Group, som består af tre spisesteder i Silkeborg.
Jacob Niebuhr er ejer og administrerende direktør for Dining Group, som består af tre spisesteder i Silkeborg.
Foto: Karl Erik Lørup


Flov over sin ADHD

Marie Stegger oplever at efterspørgslen på tilbud for voksne med ADHD er steget. 

Men der er stadig nogle, som er flove over diagnosen, og oplever den som et tabu, fortæller hun. 

- Derfor er det vigtig, vi taler om det. Det er vigtig, at vi får brudt med den stigma, der er omkring psykiske lidelser generelt. Det er vigtigt at vise, at man kan være i verden og være succesfuld, også selvom man har en lidt anderledes hjerne, end gennemsnittet, siger Marie Stegger. 

Hun bifalder, når nogen taler højt om sit liv med ADHD.

Lavede opslag på LinkedIn

Og netop det gjorde Jacob Niebuhr, da han for nyligt delte sin historie i et opslag på LinkedIn. 

- Det var vigtig for mig at melde ud, fordi man læser meget om, at penge til psykiatrien ikke bliver prioriteret. Der er mellem et år og halvandet års ventetid på at blive udredt. Og det er ikke godt nok. Hvis jeg kan gøre noget for, at en anden kan blive hjulpet noget før, så mener jeg, at det er min pligt at fortælle om det, siger Jacob Niebuhr. 

ADHD er nemlig ikke mere farlig, end andre lidelser, mener han. 

- Man kan sammenligne det med sukkersyge, hvor man tager insulin for at stabilisere blodsukkeret. Jeg tager medicin for at stabilisere en kemisk balance i hjernen. Jeg tror ikke, man behøver gøre det mere farligt, end det er. Om det sidder i blodet, eller det sidder i hjerne, det kan sgu da være det samme.