Her kan du føde dit barn for 15.000 kroner

Det har altid været sådan, at når man skulle føde, så foregik det på sygehuset eller nogle gange derhjemme. Men nu er det muligt at føde på en privat fødeklinik.

Mona Bindner og hendes søster har gjort noget, som ingen andre i Jylland har gjort.

De har netop åbnet den første private fødeklinik i Jylland. Søstrene tror nemlig på, at flere og flere kvinder vil have en særlig fødselsoplevelse.

quoteDet skaber hjemlig hygge. Så slapper man bedre af, der er mere ro, og kroppen arbejder bedre.

Mona Bindner

- Jeg kunne høre, der var et behov for at kunne føde her i Silkeborg. Og så har tingene bare taget fart, og nu står vi her i dag, siger Mona Bindner, der er jordemoder og medejer af Silkeborg Jordemoderhus.

Det koster lidt mere end 15.000 kroner at føde her. Til gengæld er meningen, at du får en helt anden oplevelse, end du gør hos det offentlige.

Søstrene har forsøgt at lave hjemlig hygge på fødestuen. Det er vigtigt, den ikke er steril som på på sygehusene.
Søstrene har forsøgt at lave hjemlig hygge på fødestuen. Det er vigtigt, den ikke er steril som på på sygehusene.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Monas søster, Anita Bindner, arbejder som lægesekretær i Viborg. Her i den gamle patriciervilla i hjertet af Silkeborg har hun også stået for det meste af indretningen.

- Vi vil jo gerne have et rum, hvor der er ro, og hvor der alligevel ikke er sterilt. Og herinde ved siden af kan man hvile sig, efter man har født, og her har vi valgt, at det skal være et roligt rum, hvor man kan ligge og hvile sig og kigge på sit nye vidunder, siger Anita Bindner, der er lægesekretær og medejer af Silkeborg Jordemoderhus.

Men hvorfor betyder potteplanter og levende lys noget for en fødsel?

- Fordi det skaber hjemlig hygge. Så slapper man bedre af, der er mere ro, og kroppen arbejder bedre, siger Mona Bindner.

De seneste fire år har Mona Bindner levet af at tilbyde private scanninger, akupunktur og massage til gravide. Men så opdagede hun, at der var behov for mere.

- Der er utrolig mange, der er kede af den lange vej til enten Viborg eller Herning. Jeg har ikke hørt om nogen, der er utilfredse med at føde de steder, men det er simpelthen transporttiden. Der var simpelthen behov for mere tryghed, siger hun.

Hun lavede en "meningsmåling" blandt sine kunder, og resultatet fik hende til at springe ud i det nye projekt med en privat fødeklinik.

- Mere end 80 procent ville gerne føde på sådan en klinik, og ud af de 80 procent ville 70 procent gerne selv betale for det, siger hun.

Ikke alle kan føde her

Den Lille Jordemoder i Silkeborg er indtil videre Jyllands første af sin slags. Og der er tilsyneladende flere kvinder, der gerne vil punge ud og betale de 15.000 kroner, som en fødsel koster plus 2.500 for selve fødselsforberedelsen. Foreløbig skal én kvinde føde her til februar - og flere andre er på vej.

quoteJeg vil gerne ofre de penge for at føle mig tryg i hele min graviditet og under fødselsforløbet

Sofie Lissau Poulsen

Men det er ikke alle, der kan få lov til at føde her. For klinikken tilbyder for eksempel ikke smertestillende behandling, og derfor bliver nogen sorteret fra.

- Man kan for eksempel ikke, hvis man tidligere har fået et kejsersnit. Der er mange forskellige faktorer, der spiller ind på sådan et sted her, siger Mona Bindner.

Sofie Lissau Poulsen ville virkelig gerne føde på klinikken i Silkeborg, men det kan hun ikke få lov til, da hendes første fødsel ikke var helt ukompliceret.
Sofie Lissau Poulsen ville virkelig gerne føde på klinikken i Silkeborg, men det kan hun ikke få lov til, da hendes første fødsel ikke var helt ukompliceret.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Sofie Lissau Poulsen er lidt over halvvejs i sin graviditet. Hun ville virkelig gerne, men hun får ikke lov til at føde hos Mona i Silkeborg. Da hun fødte første gang, mistede hun nemlig knap to liter blod.

- Det er jeg selvfølgelig træt af, for havde jeg et valg, kunne jeg godt tænke mig at føde ved Mona, for jeg har det godt her, og jeg er tryg ved hende. Jeg vil gerne ofre de penge for at føle mig tryg i hele min graviditet og under fødselsforløbet, siger Sofie Lissau Poulsen fra Silkeborg.

Søstrene på fødeklinikken håber, at der på sigt bliver født omkring 200 børn i den gamle villa.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Livsstil.