Håndværkerbiler plaget af indbrud: Vil have mere information om tyvene fra politiet

En brancheforening vil have politiet til at informere om indbrud i håndværkerbiler med det samme, så de kan advare om tyvene i området. Men rigspolitiet vil ikke imødekomme ønsket.

2:35
TEKNIQ vil have politiet til at dele data om indbrud i varebiler, mens de sker eller kort efter, så andre kan nå at reagere. Indtil videre afviser politiet tanken, mens en lokal VVS'er er begejstret.
Foto: Mikkel Eskelund

Feriehøjsæsonen er i gang, og man skal sørge for at sikre sit hjem mod indbrud, når man rejser hjemmefra.

Men det er ikke kun boliger, der er udsat for indbrud. Håndværkere her i landsdelen er plaget af indbrud i firmabilerne og på byggepladser, og hos en af landsdelens største VVS-montører har de haft fem indbrud i varebiler siden nytår.

- Vi får tømt bilerne. Det koster 1000-2000 for hvert stykke værktøj, og der er støvsugere, større maskiner, arbejdslamper og så videre. Det er det, de går efter, siger Claus Egholm, der er indehaver af Kjellerup VVS i Silkeborg.

Tabene kan mærkes på flere måder. For det første forsvinder der værktøj og udstyr for flere hundrede tusinde kroner, og for den andet kan montørerne ikke udføre deres arbejde uden værktøjet.

Indbrudstyvene laver typisk et hul håndtaget ind til bagdøren i varevognene, og så er der frit slag. Og det er bestemt ikke kun hos Kjellerup VVS, at de mærker problemet. Det ved de hos brancheforeningen TEKNIQ Arbejdsgiverne.

- Den sidste måling, vi har fået, der er det en fjerdedel af vores medlemmer, der har haft indbrud i biler eller på byggepladser. Og det bliver bare værre og værre, siger Kim Friis Lund, der er formand for TEKNIQ Arbejdsgiverne Midtjylland.

Vil have data fra politiet

Derfor har foreningen foreslået Rigspolitiet at dele geografisk data om indbrud i varebiler og på byggepladser lige efter, det er sket.

I dag frigiver de nemlig informationen kvartalsvist.

- Så kan vi ligesom sige til vores medlemmer i for eksempel i Herning: ”Der er et problem i området,” og så kan vi sætte ind, siger Kim Friis Lund til TV MIDTVEST.

Claus Egholm er ved at være godt træt af, at tyve bryder ind i hans biler og tager værktøj og udstyr med sig.
Claus Egholm er ved at være godt træt af, at tyve bryder ind i hans biler og tager værktøj og udstyr med sig.
Foto: Mikkel Eskelund

Og det er en ide, der tiltaler indehaveren af Kjellerup VVS, for han er selvsagt godt træt af at få stjålet sine ting.

- Det kunne være lækkert at have et overbliksbillede over, hvad det er, der sker. Både for mig og mine kollegaer, siger Claus Egholm.

Rigspolitiet har indtil videre blankt afvist at dele data med den begrundelse, at det kan skade efterforskningen.

Men det stiller Kim Friis Lund sig uforstående over for.

- Vi skal jo ikke ind og vide, hvem det er, de er på sporet af eller noget som helst. Vi skal bare vide, hvilket område, der er noget i, siger formanden for TEKNIQ Arbejdsgiverne Midtjylland.

Politiets beslutning ærgrer også Claus Egholm.

Det er nemlig både dyrt og besværligt at sikre bilerne bedre mod indbrud.

- Med sidedøre, bagdøre, chipmærkning og så videre, det er bare en stor omkostning, når man har de der 50-60 biler, siger Kjellerup VVS-indehaveren til TV MIDTVEST.

TEKNIQ Arbejdsgiver vil nu lægge pres på politiet via Folketinget.

I et skriftligt svar til TV MIDTVEST fra Rigspolitiet lyder det, at ikke har mulighed for at ændre den måde, kriminalitetsdata gives til brancheforeninger.