Fik et chok da han læste brevet fra kommunen – pludselig var madprisen på sønnens bosted næsten fordoblet

Silkeborg Kommune har hævet prisen for mad på to af kommunens bosteder med 84 procent. Udvalgsformand, der selv har stemt for prisstigningen, vil nu have sagen undersøgt.

2:44
Beslutningen om den her voldsomme prisstigning blev første gang vedtaget ved et udvalgsmøde i kommunmen helt tilbage i august sidste år.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

En prisstigning på 84 procent er i de fleste sammenhænge til at tage at føle på. 

Det er ikke desto mindre det, ekstraregningen for kosten lyder på for beboere og pårørende på to bosteder i Silkeborg Kommune.  

- Jeg synes, det er stærkt kritisabelt, siger Kim Brøbech, der er har en søn på bostedet Sandvejen. 

Bofællesskabet Sandvejen ligger i Silkeborg. Det et bosted for voksne med udviklingshandicap. Beboerne har ifølge bostedets hjemmeside i forskelligt omfang brug for støtte til udvikling af deres fysiske, mentale og sociale kompetencer

- Dels synes jeg, det er kritisabelt, den måde de kommunikerer det ud på. Jeg hjælper min søn med hans økonomi, og det er kun fordi, han er rigtig god til at sende breve fra e-boks videre, at jeg hører om det. Andre pårørende har slet ikke set skrivelsen, siger Kim Brøbech. 

25. februar modtog Kim Brøbechs udviklingshæmmede søn et brev fra Silkeborg Kommune, hvor kommunen oplyser, at prisen for maden på bostedet Sandvejen fra og med 1. maj i år vil stige fra 1.295 kroner om måneden til 2.383. En stigning på 84 procent. 

 I brevet skriver kommunen; 

- Stigningen i servicepakken skyldes, at kostordningen er blevet dyrere, fordi indkøbet af færdiglavet mad har været dyrere i 2019 og 2020, end der har været opkrævet. 

Med andre ord skal beboere og pårørende til lommerne og betale prisstigningen på maden, fordi bostedet og kommunen ikke har overholdt budgettet for forplejningen de to foregående år. 

Kim Brøbech er ikke alene utilfreds med kommunikationen om prisstigningen, men også selve prisstigningen. Han vil have kommunen til at oppe sig og få kommunikationen mellem bostedet og pårørende til at fungere bedre, og samtidigt mener han, at kommunen bør betale prisstigningen. 

- Jeg synes, det er helt rimeligt, at borgerne skal betale for den ydelse, de får. Men som forholdet er her, så handler det jo om, at man har lavet et underskud, fordi man ikke kan budgettere. Det vælter man over på en gruppe sårbare beboere, som i øvrigt ikke har ressourcerne til at slås, siger Kim Brøbech.  

- Det første jeg tænkte var, det er fuldstændig uacceptabelt, siger Kim Brøbech om skrivelsen her fra Silkeborg Kommune.
- Det første jeg tænkte var, det er fuldstændig uacceptabelt, siger Kim Brøbech om skrivelsen her fra Silkeborg Kommune.

LEV-formand: Det er dybt bekymrende

Peter Sørensen er formand for foreningen LEV i Silkeborg. LEV er interesseorganisation for omkring 50.000 danskere på landsplan med udviklingshandicap.  

- Det er dybt bekymrende, at der kan opstå en prisstigning i den størrelse. Vi taler om nogen af de allermest sårbare borgere. Når alt kommer til alt, så er det jo kommunens ansvar at følge op på de her udgifter og lejet og formidle til borgerne, hvordan udviklingen er. Det synes jeg simpelthen ikke, de har gjort, siger Peter Sørensen.  

Peter Sørensen mener grundlæggende, at det er kommunen, der har svigtet og derfor må det også være kommunen, der betaler. 

Lokalformanden for interesseorganisationen LEV i Silkeborg, mener kommunekassen må lægge penge til en meget lang indfasning af de øgede udgifter til mad på to af kommunens bosteder.
Lokalformanden for interesseorganisationen LEV i Silkeborg, mener kommunekassen må lægge penge til en meget lang indfasning af de øgede udgifter til mad på to af kommunens bosteder.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

- Vi taler om folk, der har meget lille økonomi. hvis mit personlige madbudget steg med næsten det dobbelte på to måneder, ville det jo også have en kæmpestor betydning for mig. 

Det beløb beboerne så skal betale fra og med 1. maj er lige i underkanten af 2.400 kroner om måneden. Er det ikke et meget rimeligt beløb til en enkelt persons madbudget?

- Det skal ses i forhold til, hvad de her mennesker har at gøre med. Mange bosteder koster i husleje omkring 7.000-9.000 kroner. Hvis man dertil lægger 2.400 til mad, så er der ikke mange penge tilbage til oplevelser eller bare til at have et liv, siger Peter Sørensen. 

Peter Sørensen mener, at Silkeborg Kommune bør lave meget lang indfasning af de øgede udgifter, så beboerne ikke skal betale det fulde beløb fra den ene måned til den anden.

- Det er helt nødvendigt, siger Peter Sørensen. 

Udvalgsformand vil have sagen undersøgt 

Politikerne i socialudvalget i Silkeborg godkendte prisstigningen på to af kommunens bosteder allerede i august sidste år. Bostederne Sandvejen og Nylandsvej. Prisstigningen blev stemt igennem byrådet 7. oktober. Men selv om udvalgsformanden for socialudvalget selv har stemt den igennem, vil hun nu have undersøgt sagen nærmere. 

- Vi er blevet opmærksomme på, at der har været nogle informationsfejl fra forvaltningens side om nogle politiske beslutninger, som ligger helt tilbage i august måned. Dem vil vi gerne have belyst siger, formand for socialudvalget i Silkeborg Kommune, socialdemokraten Helle Gade.

Socialdemokraten, Helle Gade, er formand for socialudvalget i Silkeborg Kommune. Hun vil nu have sagen om de kraftige prisstigninger på det næste udvalgsmøde.
Socialdemokraten, Helle Gade, er formand for socialudvalget i Silkeborg Kommune. Hun vil nu have sagen om de kraftige prisstigninger på det næste udvalgsmøde.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Hun ser primært den lange tid siden beslutningen blev truffet til borgerne har fået varsel om prisstigningen, som problemet. 

- Det blev politisk besluttet helt tilbage i august måned, at der skulle være en prisstigning på to bosteder i Silkeborg Kommune. Den har så skullet formidles ud de berørte borgere og pårørende på de her bosteder. Det er først kommet nu. Der må man sige, det er noget for lang tid, der er gået inden den her kommunikation er kommet ud, siger Helle Gade. 

Hvorfor det har taget så lang tid at informere borgere og pårørende, kan socialudvalgsformanden ikke svare på, men hun fortæller, at sagen nu skal på først kommende udvalgsmøde. 

- Vi vil gerne have fundet ud af, om der er noget kommunikation eller nogle retningslinjer, vi skal have lavet anderledes. Fordi det er ikke ok, at der går så lang tid, fra der er en politisk beslutning til at borgerne får informationen, siger Helle Gade. 

- Jeg kan godt forstå, at man som borger eller pårørende synes, at det her er en meget enorm stor stigning på meget kort tid. Vi skal have undersøgt, hvorfor den er så eksplosiv stor. 84 procent det er meget, og jeg ville også selv blive meget berørt, hvis jeg var pårørende eller borger, som lige pludselige fik så stor en ekstra regning, siger Helle Lund, der mener at det er med til at gøre sagen alvorlig, at borgerne på bosteder ikke er dem med flest ressourcer i kommunen.  

I har allerede godkendt den her prisstigning tilbage i august sidst år - så hvorfor er der behov for at tage det op igen?

- Det er der flere årsager til. Den primære er, at der har været kommunikationsbrist siden det blev besluttet. Vi politikere har gået ud fra, at kommunikationen har været der, det har den ikke. Nu skal vi som politikere revurdere hele sagen. Det har vi altid en politisk mulighed for. 

- Det vigtigste i det her er de berørte borgere. Dem skal vi tage alvorligt. Vi skal lytte til borgerne og så beslutter vi noget efterfølgende, slutter Helle Gade.