Døgninstitution: Unge er alene hjemme

Myndighederne er ved at miste tålmodigheden med en døgninstitution i Silkeborg med 33 unge.

Kuglepen, skriver 171212.jpg

Gang på gang er institutionen Aktiv Weekend blevet bedt om at skabe bedre forhold for de unge, men tilsynsmyndigheden mener stadig ikke, at forholdene er i orden.

- Vi kan konstatere, at de unge er alene hjemme, og der er ikke altid det personale til stede, som der skal være i forhold til de unges behov.

Det fortæller lederen af Socialtilsyn Nord, Sigrid Fleckner, til DR Østjylland.

Ledelsen af Aktiv Weekend i Silkeborg lovede i februar at rette op på den dårlige bemanding med det samme. Men et nyt besøg af tilsynet viste, at de unge stadig kunne risikere at blive efterladt alene.

- Det, mener vi selvfølgelig, er en skærpende omstændighed, og det har vi haft et behov for at følge op på, siger Sigrid Fleckner

- De unge skal ikke være alene hjemme, og der skal være personale til stede.

Strafture almindelige

Det er ikke første gang, Aktiv Weekend bliver kritiseret.

Sidste år opdagede tilsynet, at de unge blev udsat for såkaldte reflektionsture, der kunne strække sig fra nogle få timer og op til 3 uger. De unge opfattede turene som straf, og tilsynet indskærpede, at institutionens ansatte ikke måtte bruge tvang.

Det er også kommet frem, at et privat vagtværn blev brugt til at ransage deres værelser for stoffer.

Både reflektionsturene og vagtværnet er stoppet, men bemandingen er tilsynet stadig ikke tilfreds med, og det kan få alvorlige konsekvenser.

- Det er jo klart, at det er det, der ligger i et skærpet tilsyn, så kan man indrage den godkendelse, de har, siger Sigrid Fleckner.

Lederen af Aktiv Weekend, Jesper Dige, siger i et skriftligt svar, at han har klaget over Socialtilsyn Nords afgørelse om påbud og skærpet tilsyn. Han skriver, at han siden marts har ansat flere vikarer og fastansatte, så der har været det ekstra personale, som tilsynet ønsker.

Krænker selvbestemmelsesret

Videnskabelig assistent Hanne Hartoft fra Socialret på Aalborg Universitet kritiserer forholdene på Aktiv Weekend.

- Det må ikke være en straf at være på et anbringelsessted. Der er man anbragt af nogle sociale årsager, siger Hanne Hartoft.

Hun har læst de afgørelser, som Socialtilsyn Nord har truffet for at rette op på forholdene for de 33 unge på døgninstitutionen Aktiv Weekend i Silkeborg.

I februar opdagede tilsynet, at de unge blev tvunget til at aflevere urinprøver, og at et privat vagtværn blev brugt til at tjekke deres værelser for stoffer.

Det er en krænkelse af de unges selvbestemmelsesret, siger Hanne Hartoft til DR Østjylland.

- Det er en grundlæggende menneskeret, vi har til at bestemme i vores personlige forhold. Problemet i at tvinge de unge, det er, at vi grundlæggende skal respektere hinandens integritet og autonomi, og derfor må vi gennemføre pædagogiske handlinger på et anbringelsessted, men vi må ikke gennemføre tingene med tvang, siger hun.

/ritzau/