Vindmølleparker i høring: Sådan vil nyt design se ud fra kysten

Det nye design har ifølge Vattenfall maksimeret havvindmøllernes afstand til kysten.

Visualisering af, hvordan det kan komme til at se ud med det nye design for 2020. Vesterhav Syd set fra Nørre Lyngvig. Foto: Kirth x Thomsen for Vattenfall

Visualisering af det gamle design af Vesterhav Syd fra 2015 set fra Nørre Lyngvig. Foto: Kirth x Thomsen for Vattenfall

1 af 2

Læs også Nyt udkast: Så langt flyttes vindmølleparker væk fra kysten

I dag har Energistyrelsen indledt den offentlige høring af miljøvurderingen af de meget omdiskuterede vindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nords nye design.

Vindmøllerparkernes gamle design fik stor kritik fra de lokale for at skæmme kystlinjen, hvilket nu har resulteret i en ny plan.

Det nye design har ifølge energiselskabet bag møllerne, Vattenfall, maksimeret møllernes afstand til kysten indenfor det område, som staten har udpeget til dem, skriver de i en pressemeddelelse.

Her ses det nye design for Vesterhav Syd op imod det gamle. De blå prikker markerer den nye placering af vindmøllerne, og de grå møllernes placering i det oprindelige design. Det orange er det område, møllerne må placeres i. Foto: Vattenfall

Læs også Naboer til havvindmøller får bedre chance for at blive hørt

For Vesterhav Syd betyder det, at møllerne placeres cirka ni kilometer fra kysten. For Vesterhav Nord betyder det, at den nordligste mølle i forhold til det oprindelig design flyttes cirka otte kilometer fra kysten.

Vattenfall vil, såfremt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen godkender det, installere et radarsystem på begge parker, så møllernes lysmarkeringerne om natten kun tændes, når der er fly i nærheden.

- Miljøvurderingen konkluderer, at de nye design, som Vattenfall har arbejdet på i godt et år, minimerer den miljømæssige og visuelle påvirkning fra parkerne. Designet tager højde for en række faktorer som vind- og bundforhold, havdybde, maksimering af klimavenlig energiproduktion, arkæologisk beskyttede områder og meget andet. Men, hvor lokale ønsker om at flytte møllerne så langt væk fra kysten som muligt har vægtet højest, Jacob Nørgaard Andersen, direktør for Vattenfall i Danmark, i pressemeddelelsen.

Ændringen til det nye design koster Vattenfall et trecifret millionbeløb.

Her ses det nye design for Vesterhav Nord op imod det gamle. De blå prikker markerer den nye placering af vindmøllerne, og de grå møllernes placering i det oprindelige design. Det orange er det område, møllerne må placeres i. Foto: Vattenfall

Du kan se Vattenfalls visualisering af det nye design fra 2020 sat op imod det gamle design fra 2015 herunder. Der er tale om Vesterhav Syd set fra Nørre Lyngvig. Visualieringen fungerer bedst fra computeren, men begge billeder kan også ses i galleriet øverst i artiklen:

Høringsmaterialet kan findes her.