Verner er fanget på land: Norge har lukket sit farvand for danske fiskere

Fiskeriaftalen mellem EU og Norge er udløbet, så nu kan danske fiskere ikke fange kulmuler og andet i norsk farvand. Det rammer fiskere som Verner Møller.

2:25
Lige nu udkæmpes en kamp mellem EU og Norge. Det handler om fiskekvoter. Indtil der er fundet en afgørelse, så er norsk farvand forbudt at fiske i. Og det rammer danske fiskere.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Hylderne skal rives ned. Og det er så blevet Verner Møllers opgave. For lige nu har han oceaner af tid til at renovere sit hus i Ringkøbing. Desværre.

Fiskeren ville hellere ud på havet for at hive fisk i land end at rive 50 år gamle hylder ned ad væggene.

Lige nu er det eneste, der minder ham om fiskeri, når han skal skrive på hylderne, hvor de sad: nord, syd, øst og vest, skriver han.

- En almindelig håndværker havde nok brugt en anden taktik, men jeg har det bedst med nord, syd, øst og vest. Jeg er jo fisker, så på den måde ved jeg, hvor hylderne skal være henne, siger Verner Møller.

Går og spekulerer

Lige nu er han og mange andre danske fiskere parkeret på land. Normalt ville de sætte kursen mod norsk farvand for at fange kulmuler eller havtasker.

Men fra årsskiftet er danske fiskere bandlyst. Det er alle fiskere fra EU. For Norge og EU er ikke blevet enige om en ny fiskekvote. Og så er norsk vand altså lukket land.

Verner Møller må derfor finde sig i, at han hver dag mister mulig indtjening.

- Det har nogle psykiske konsekvenser. Man går og spekulerer. Man er bagud på point allerede nu, fordi vi ikke kan få lov at komme derop fra 1. januar. Det er ærlig talt lidt træls at have hængende over hovedet, siger Verner Møller.

Formand kan ikke leve med usikkerheden

Verner Møller har fisket i snart 40 år. Og han er ikke ene om at se problemet i den nuværende stilstand. Fiskeriformanden på Thyborøn Havn, Alfred Fisker Hansen, er heller ikke just fornøjet.

- Vi kan simpelthen ikke blive ved at leve med den usikkerhed for vores forretninger. Dansk fiskeri fiskede for over 400 millioner kroner i norsk farvand sidste år, siger Alfred Fisker Hansen.

Når danskere ikke må fiske i norsk farvand og heller ikke i den norske del af Skagerrak, tvinges bådene enten på land, eller de tvinges til at sejle længere til britisk farvand.

Det er en tur på et ekstra døgn hver vej, og med brændstofpriser på seks kroner per liter er det ikke gratis.

Alfred Fisker Hansen forsøger at tale fiskernes sag.
Alfred Fisker Hansen forsøger at tale fiskernes sag.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Fjerde runde forhandling

I britisk farvand er det typisk sej og torsk, der fanges. Det er fisk, danske fiskere normalt helst vil fange senere på året, fordi de da plejer at blive solgt for flere penge.

Men fordi det norske farvand med andre fisk er lukket, er man altså tvunget til at fange fisk, man hellere ville fange senere.

Alfred Fisker Hansen er også næstformand i Danmarks Fiskeriforening. Og de danske fiskere håber bare, EU og Norge kan lande en aftale. Arbejdet pågår endnu.

- Man er gået i gang igen i dag. Vi er i gang med fjerde runde, og forhåbentlig ender det med, vi får en aftale, vi også kan se os selv i, så vi ikke endnu en gang mister nogle af de rettigheder, vi historisk set har haft i Norge, siger den lokale fiskeriformand.

Politisk drilleri

Alfred Fisker Hansen kalder det ”beskæmmende”, at danske fiskere holdes som gidsler.

Og i EU får han opbakning fra en dansk politiker.

- Det her er politiske drillerier fra den ene og anden side. Det skal vi have fundet en løsning på. Det er simpelthen utilstedeligt det, der har foregået det seneste års tid, siger Asger Christensen, som sidder i Europa-Parlamentet for Venstre.

Asger Christensen sidder i fiskeriudvalget i EU. Han overtog pladsen i udvalget fra Søren Gade, der blev valgt til Folketinget i november. 

Asger Christensen (midten) sidder i EU-parlamentets fiskeriudvalg for Venstre.
Asger Christensen (midten) sidder i EU-parlamentets fiskeriudvalg for Venstre.
Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Derfor har Asger Christensen ikke været involveret længe i forhandlingerne denne gang. Men han mener, der skal gøres tre ting for at løse problemet fremover:

For det første skal der lægges al politisk energi i at forhandle en aftale for 2023 på plads nu.

For det andet skal der laves en aftale om, at hvis forhandlinger fremover ikke når i mål i tide, skal den hidtidige aftale automatisk forlænges med et kvartal, så fiskerne ikke bare udelukkes fra norsk farvand.

Og for det tredje skal der nedsættes en gruppe til udelukkende at arbejde med fiskeriaftaler som den mellem EU og Norge, så man undgår, at forhandlinger ikke bliver nået i tide.

Fisker kæmper videre

For lige nu er situationen uholdbar, mener Venstremanden i EU.

- Det er simpelthen at gøre grin med fiskerne, for de har ingen chance for at gøre noget som helst, siger han.

I Ringkøbing kan Verner Møller da heller ikke gøre så meget andet end at renovere sit hus. Han venter. Og håber.

- Vi kæmper videre. Det har vi altid gjort som fiskere, og så ser vi, siger han.