Strandfoged fandt den stjålne urne - indholdet er intakt

Urnen har ikke taget nævneværdig skade, men det har nogle af de øvrige værdigenstande, der lå i det opbrudte pengeskab.

Det var en urne magen til denne, der blev stjålet fra Kloster Kirke.
Det var en urne magen til denne, der blev stjålet fra Kloster Kirke.
Foto: Midt- og Vestjyllands Politi

Den urne med de jordiske rester af en afdød kvinde, der natten til fredag blev stjålet under et indbrud i Kloster Kirke på Holmsland, er nu fundet igen.

Onsdag formiddag fandt en strandfoged et åbentstående pengeskab ved Houvig nord for Søndervig, og pengeskabet viste sig ikke alene at indeholde urnen, men også den alterkalk og det dåbsfad, der også blev stjålet fra kirken.

Både urne og de andre stjålne effekter er nu leveret tilbage til kirken.

- Det er en lykkelig slutning sagen, for nu kan familien få ro, siger fungerende politikommissær Heine Bærentsen fra lokalpolitiet i Ringkøbing til TV MIDTVEST.

Han forklarer, at indholdet af urnen er intakt. Urnen var godt nok bygget op om pap, som var påvirket af at ligge mere eller mindre ubeskyttet i det våde vejr. Men inde bag ved pappet var der et lag ler, som har beskyttet asken.  

Kirkens alterkalk og dåbsfad er til gengæld stærkt beskadiget af de redskaber, som er brugt til at åbne pengeskabet.

- Kirkesølvet er i meget dårlig stand. Alterkalken er fuldstændig gennemhullet af et eller andet skarpt redskab – formentlig et bor af en eller anden art, fortæller sognepræst Hans Ole Krebs Lange.

Kirkens alterkalk og dåbsfad, som de så ud inden tyveriet.
Kirkens alterkalk og dåbsfad, som de så ud inden tyveriet.

Sagen om den stjålne urne har fået massiv omtale i pressen, men Heine Bærentsen vurderer ikke, at det er omtalen af sagen, der fik tyvene til at efterlade indholdet.

- Jeg tror, at der var tale om et regulært indbrud, hvor man troede, at der var noget af værdi i pengeskabet, siger han.

Tyvene fik et par tusinde kroner med sig, der skulle bruges til julehjælp. Til gengæld har de formentlig efterladt sig DNA, der nu er sendt til analyse.

Nu er spørgsmålet, om kirkesølvet kan overleve den hårdhændede behandling.

- Vi er nu i kontakt med Nationalmuseet, der skal vejlede os i processen med at få restaureret alterkalken, der jo formentlig stammer tilbage fra reformationen. Den er i hvert fald restaureret i 1600-tallet, så den er ældre end det, siger Hans Ole Krebs Lange.