Skjern Bank muligvis involveret i sag om omfattende hvidvask

Skjern Bank kan være blevet brugt til hvidvask af over 700 millioner kroner, viser lækkede dokumenter.

En kunde i Skjern Bank er blevet koblet sammen med hvidvask af et trecifret millionbeløb. Der kan være tale om et netværk af ukrainske og russiske våbensmuglere, skriver DR.

I første halvdel af 2016 blev der udvekslet mere end 720 millioner kroner mellem postkasse-selskabet Agrinora K/S med bankkonto i Skjern Bank og det ukrainske selskab Ample Speed Limited med konto i den lettiske bank Regionala Investiciju Banka.

Umiddelbart så overførslerne ud til at dreje sig om handel med korn i Ukraine. Men Bank of New York Mellon, som er Skjern Banks amerikanske samarbejdsbank, har i en indberetningsrapport advaret den amerikanske finansmyndighed Fincen om, at der faktisk kan være tale om kriminelle penge. Penge, som muligvis stammer fra smugling af våben til krigshærgede regioner i blandt andet Venezuela og Syrien.

Det ukrainske selskab, som har deres bankkonto i Riga, har adresse i Hongkong – ligesom én af ejerne i det danske selskab Agrinora K/S. Det alene virker mistænkeligt, mener Kalle Johannes Rose, som er ekspert i international hvidvaskbekæmpelse.

- Adressesammenfaldet er en af de første, store lamper, der blinker. Skjern Bank bør kende adresserne på ejerne. Og når de her store overførsler skal samme sted hen i en forventet handel med korn, betyder det jo, at pengene føres tilbage til den samme ejerstruktur, og så er der i princippet ikke sket en handel, siger Kalle Johannes Rose til DR.

Så store beløb bør give løftede øjenbryn

En rapport om det såkaldte Odessa-netværk konkluderer, at der bliver transporteret våben for milliarder af dollars til krigszoner fra de ukrainske havnebyer Oktyabrsk og Odessa.

Forfatterne bag rapporten skriver, at netop Regionala Investiciju Banka i Riga ofte er involveret, når formålet er at vaske penge fra våbensmugling hvide. Altså netop den bank, som det danske selskab har overført enorme millionbeløb til.

Efter at have set på Agrinora K/S’ regnskaber mener Kalle Johannes Rose, at de store millionbeløb er særligt opsigtsvækkende.

- Alene størrelserne på de her transaktioner bør i sig selv give nogle løftede øjenbryn. Man kan godt have store kontobevægelser i en bank, men så skal det kunne forklares, og det er jo tydeligt, at det her firma ikke har eller har haft aktiviteter i Danmark, siger han til DR.