Skal du også betale for at have penge i banken? Her er tre gode råd til, hvordan du kommer i gang med at investere

I mange banker bliver du ramt af negativ rente, hvis du har mere end 100.000 kroner stående. Men det kan undgås ved at investere pengene.

For mange kan det være en god idé at investere penge i stedet for at have dem stående på en konto i banken.
For mange kan det være en god idé at investere penge i stedet for at have dem stående på en konto i banken.
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Det koster penge at have penge.

Sådan ser virkeligheden ud i mange banker, hvor man er begyndt at kræve betaling fra kunder, der har for mange penge stående.

Grænsen for, hvor mange penge du kan have stående på din opsparingskonto, før du skal betale såkaldte negative renter, er blevet sænket gradvist hos størstedelen af landets banker.

Her i landsdelen har blandt andre Vestjysk Bank og Ringkøbing Landbobank for nylig meldt ud, at det fra nytår vil koste penge at have mere end 100.000 kroner stående på kontoen.

- Det er et udtryk for, at renten i samfundet er faldet gennem lang tid. Hos Nationalbanken, der er bankernes bank, har man længe kørt med negativ rente over for bankerne, og det tror vi vil fortsætte. Derfor sker der det, at regningen bliver videresendt til kunderne, forklarer Lars Knudsen, der er privatdirektør hos Ringkjøbing Landbobank.

Alle sparegrise kan sættes i arbejde

Den negative rente betyder med andre ord, at pengene skal ud at arbejde for at give et afkast. Det er ikke nok at lade dem stå i banken og samle støv, for her vil pengene stille og roligt blive ædt op af negativ rente og inflation.

Hos den bankuafhængige virksomhed Formuepleje arbejder de med at rådgive kommende private investorer.

- Alle sparegrise kan komme på arbejde i investeringsmarkedet, men hvis man investerer et meget lille beløb, så kan omkostningerne komme til at udgøre en meget stor del af investeringen. Vi skal nok op over 100.000 kroner, før vi begynder at have en drøftelse om udfordringen ved de negative renter, siger kundedirektør Helle Snedker.

Tre gode råd til din første investering

Vil man gerne undgå, at ens opsparing med tiden bliver mindre værd, så har Helle Snedker fra Formuepleje tre gode råd til de grønne på aktiemarkedet.

- Du skal først vurdere, om det her er nogle penge, som du kan undvære i hvert fald de næste tre til fem år - ellers giver det nok ikke mening at investere. Dernæst skal du have fundet din risikovillighed, og det kan du gøre med enten os eller din bank, eller du kan søge information på nettet. Og så skal du lægge en plan og holde dig til den. Når først du er gået i gang, så hold fast, siger hun.

Hos Formuepleje mærker de tydeligt, at den negative rente har fået flere til at overveje at investere.

- Vi kan dels mærke det på telefonerne. Og så har vi sådan nogle åbne introduktionsmøder, hvor folk i løbet af en times tid kan blive introduceret til, hvad vi kan hjælpe dem med. Der kan vi se en stærkt stigende kurve på antallet af tilmeldte deltagere, siger Helle Snedker.

De danske familiers formuer har vokseværk og har aldrig været større. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at en typisk dansk familie i 2019 havde 1,27 millioner kroner i aktiver. Det er 69.000 kroner mere end året før.

Formuen opgøres ved at tage alle aktiver - som bolig, pensionsopsparing og indestående i banken - og trække gælden fra.