Negativ rente: Nu koster det at have penge på kontoen

Jyske Bank sætter negativ rente på formuer over 750.000 kroner.

Kunder i Jyske Bank med over 750.000 kroner på kontoen vil fremover skulle betale en negativ rente på 0,75 procent for at have deres penge stående.   

Det oplyser banken på sin hjemmeside. Tiltaget gælder fra 1. december.

Jyske Bank var i august den første store danske bank, der indførte negative renter for private bankkunder.

Dengang var renten på minus 0,60 procent, og det var kun kunder med over 7,5 millioner kroner, der blev berørt.

Siden har Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken sænket renten. Det tager Jyske Bank konsekvensen af.

- På grund af rentesænkningen i sidste uge, taber vi nu endnu flere penge, og den regning er vi nødt til at dele med vores kunder, siger ordførende direktør i Jyske Bank Anders Dam til bankens hjemmeside.

Tusindvis kan rammes

Hvis alle pengeinstitutter i Danmark fulgte i hælene på Jyske Bank og indførte negative renter på kontante formuer over 750.000 kroner, ville tusindvis af danskere blive ramt. 163.542 personer har en kontant formue på over 750.000 kroner stående i banken. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, der er fra 2017.
    
Billedet kan dermed have ændret sig siden. Samtidig er der det forbehold, at den enkelte kan have sine penge fordelt på flere banker.
    
Hvis en person med en formue på 800.000 kroner eksempelvis har fordelt den ligeligt i to banker, vil vedkommende dermed ikke blive omfattet af de negative renter på formuer for over 750.000.

Jyske Bank er ikke de eneste

Jyske Bank har fredag varslet, at banken fra december vil indføre en negativ rente på private kunders opsparinger på minus 0,75 procent, hvis der står mere end 750.000 kroner på kontoen.
    
Banken vil af konkurrencemæssige årsager ikke oplyse, hvor mange kunder der bliver ramt af det.
    
Jyske Bank er ikke den eneste bank, der har indført negative renter. Sydbank har indført renter for opsparinger over 7,5 millioner kroner, mens SEB, der i Danmark primært er henvendt mod meget velhavende kunder og virksomheder, også har lagt negative renter på opsparinger.
    
Flere andre banker - blandt andet Spar Nord og Ringkjøbing Landbobank - har udtalt, at negative renter på privatkonti kan blive en realitet.

Kunder i Jyske Bank med mere end 750.000 kroner på kontoen skal fremover betale for at penge stående