Mariannes lungefunktion var på 10 procent – organdonor reddede hendes liv

Lungepatient Marianne Pedersen har fået en ny chance i livet efter en vellykket transplantation.

For bare et år siden fristede Marianne Pedersen fra Herborg nær Videbæk en tilværelse i kørestol.

Med en lungefunktion på bare 10 procent og et prædikat, som lægerne kaldte ’terminal astma’, havde hun konstant brug for sit iltapparat.

Sådan ser livet dog ikke længere ud for Marianne Pedersen. For takket være den rette organdonor fik hun et sæt nye lunger i tide efter syv måneders indlæggelse på sygehuset i Viborg.

- Det har betydet alt. Jeg er ovenud lykkelig for, at jeg har fået nye lunger, og at det er gået så godt, som det er, siger Marianne Pedersen. 

Organdonation

Kan være mor igen

Der har været rekordmange organdonationer i 2020. I årets første ni måneder har i alt 104 danskere doneret et eller flere af deres organer.

Det er det højeste antal donationer i flere år.

For Marianne Pedersen betyder den vellykkede lungetransplantation, at hun nu har en lungekapacitet på 82 procent, hvilket betegnes som normalt.

- Det her har virkelig været min redning, og jeg er lykkelig for, at der var én, der havde taget stilling til organdonation.

- Jeg kan alt det, jeg gerne vil. Jeg kan være mor igen. Jeg har virkelig set frem til det her med at kunne være noget for min søn, siger Marianne Pedersen.

Man lever typisk i fem til syv år efter en lungetransplantation.

Marianne Pedersen fik sidste år to nye lunger, hvilket har betydet, at hun gik fra 10 til 82 procent i lungekapacitet. Du kan møde hende i indslaget her.
Foto: Privatfoto

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Sundhed.