Ingen stenbiderrogn i disken: - Det har aldrig været så ringe

Det er den tid på året, hvor du bør kunne nyde blinis med stenbiderrogn, cremefraiche og lidt rødløg. Men i år er landingen historisk lav og prisen dyr.

2:30
Der bliver i år fanget så få stenbidere, at forårs-delikatessen flere steder er umulig at opdrive.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Normalt er der nærmest ikke den slags fisk, du ikke kan finde i køledisken hos Hvide Sande Røgeri.

Men er du på udkig efter stenbiderrogn, må du gå skuffet derfra. Sæsonen er historisk dårlig ifølge medejer og direktør Henrik Olesen.

- Det har aldrig været så ringe som i år. VI har slet ingenting, og vi kan ikke få noget. Det er en sæson, der slet ikke ligner nogen af de andre, hvor vi godt har kunnet få nogen, fortæller han.

Man skal kun få år tilbage, før det så noget anderledes ud. Fra 1. januar til 11. marts 2020 blev der i Hvide Sande landet 1.141 kilo stenbider. Siden er det faldet markant, og fra 1. januar i år til nu er der blot landet 185 kilo.

Lige nu er det ellers højsæson for stenbideren, som er en rigtig forårsbebuder. Og kunderne kommer da også og spørger efter den.

- Det er rigtig træls, for det er sæson for det nu, og vores kunder står i kø for at købe det. så vi er rigtig kede af, vi ikke kan hjælpe dem. Og det betyder da også noget for vores omsætning, for vi sælger meget i sæsonen.

Henrik Olesen håber, at det bliver muligt at få fat i stenbidere, inden sæsonen slutter i april.
Henrik Olesen håber, at det bliver muligt at få fat i stenbidere, inden sæsonen slutter i april.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Hvor bliver de af?

På landsplan er der i årets to første måneder landet 4.200 kilo stenbiderhunner. Det er ifølge Politiken det laveste kilo de sidste 30 år. I 2020 blev der til sammenligning landet 122.000 kilostenbiderhunner i de samme to måneder.

Ifølge Morten Vinther, der er seniorrådgiver ved DTU Aqua kræver det en grundig undersøgelse at finde ud af, hvor stenbideren bliver af.

- Det er alarmerende. Vi ser små og gradvist mindre landinger i de seneste år, på trods af at der har været store stigninger i prisen på rogn. Det tyder på en markant nedgang i bestandstørrelse, men landingsdata i sig selv er ikke tilstrækkelige til at konkludere noget om fiskeriets bæredygtighed, siger han til Politiken.

Det undrer dog ikke Kurt Madsen, som er fisker i Thorsminde.

- Det vejr, vi har haft i år, har overhovedet ikke været til stenbiderfiskeri. Der skal man helst have noget kold østenvind, så det bliver stabilt i en periode, fortæller han og fortsætter:

- Den vil jo helt ind på ingen vand næsten, altså helt ind til stranden. Og når det blæser og stormer, så kommer de ikke ind.

Sidste år var fangsten lidt bedre, men selv om situationen stort set var den samme vejrmæssigt, så mener han, at man dengang havde mere held ved stenbiderfiskeriet andre steder.

- Det var måske bedre andre steder sidste år, men de små skibe her var jo ikke ude og sejle i januar og februar sidste år, og det har de jo heller ikke været i år.

Fisker Kurt Madsen med en af de få eftertragtede stenbidere i Thorsminde.
Fisker Kurt Madsen med en af de få eftertragtede stenbidere i Thorsminde.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Stenbider er blevet en guldfisk

Når udbuddet er så småt, smitter det selvfølgelig også af på prisen. Så skulle man være heldig at finde stenbiderrogn et sted, så må man punge ud, for et kilo koster omkring 3.000 kroner.

- Vi skal give 1.500-2.000 kroner pr. kilo på auktionen, og så kommer der moms og salær oven i. Det bliver en stor pris, vi skal have for det i butikken, og det er jeg ræd for, at vores kunder ikke vil give, siger Henrik Olesen.

- Det er alt for meget. Det er en guldfisk. Folk vil gerne have det, og vi gør alt for at få det, men lige nu er det en udfordring for os.

Men måske er der håb endnu, for sæsonen var helt til april.

- Vi håber, der kommer en mængde på et tidspunkt her i sæsonen, men jeg er bange for, at det bliver meget, meget svært i år.

Og ellers kan man sætte tænderne i den islandske stenbiderrogn, som ifølge røgeri-direktøren minder meget om den danske.

- Den er lidt lysere i det, men smager næsten af det samme. Den kommer fra midt i marts.