Gymnasieelever med særlige evner dyster i debat

Elever med særlige evner og interesser indenfor debat får lov at folde deres talenter ud i et særligt forløb på tre gymnasier.

3:38
En flok talentfulde gymnasieelever får tips og tricks af en garvet debattør
Foto: Vibeke Nipper, TV MIDTVEST

Bølgerne går højt på Ringkøbing Gymnasium. En lille snes gymnasieelever er i gang med dagens første øvelse. De skal diskutere, om gratis skolemad til alle i folkeskolen er en god ide. 

Nogen skal være for, andre imod, og så handler det ellers om at fyre argumenter af. Eleverne har alle meldt sig til talentforløbet Debattle, som er arrangeret af gymnasierne i Ringkøbing, Tarm og Lemvig. 

- Det gør vi, fordi vi gerne vil dyrke talenterne lidt og give mulighed for, at de, der har særlige evner og interesser, kan få lov til at folde det ud i deres tid som gymnasieelever, forklarer Stefan Agger, der er lærer på Lemvig Gymnasium. 

Eleverne melder sig frivilligt, og forløbene kan have forskelligt indhold. I år handler det om at blive bedre til retorik og argumentation - og dermed til at debattere.

- Jeg har meldt mig, fordi jeg i forvejen er politisk engageret og synes, det er megafedt at få flere unge til at engagere sig i demokratiet, fortæller Asger Holm Ørskov, der er elev på Vestjysk Gymnasium i Tarm.

I år handler talentforløbet Debattle om at blive bedre til retorik og argumentation - og dermed til at debattere.
I år handler talentforløbet Debattle om at blive bedre til retorik og argumentation - og dermed til at debattere.
Foto: Vibeke Nipper, TV MIDTVEST

Fif fra trænet debattør

Gymnasierne har hyret formanden for Liberal Alliances Ungdom, Simon Fendinge Olsen, til at holde oplæg. Han vandt Dansk Ungdoms fællesråd og Politikens arrangement, DM i debat, i 2022. Og han deler gerne ud af sine tips og tricks. 

- Jeg klæder folk på til at deltage i den offentlige, demokratiske samtale. Og selvom de desværre ikke altid har samme holdninger som mig, så mener jeg, at det er noget af det smukkeste og mest grundtvigianske, man kan gøre, forklarer Simon Fendinge Olsen. 

Nogle af rådene er at gøre argumentationen personlig og bruge mennesker, gerne navngivne enkeltpersoner i stedet for grupper og tal, når der argumenteres.

- Alle kan lære at debattere, men det er ikke alle, der bliver lige gode til det, indrømmer han. 

Talentforløbet består af tre dage, som slutter med en konkurrence mellem gymnasierne, og eleverne mener, at de allerede er godt rustet. 

- Jeg har fået nogle mere skarpe værktøjer, som jeg kan bruge, når jeg for eksempel skal ud til skolevalgsdebatter, slutter Asger Holm Ørskov.

Debattør-spirerne afsluttede deres talentforløb med en dyst mellem de tre gymnasier, hvor eleverne fra Ringkøbing Gymnasium vandt debatten.

Gymnasierne har hyret formanden for Liberal Alliances Ungdom, Simon Fendinge Olsen, til at holde oplæg.
Gymnasierne har hyret formanden for Liberal Alliances Ungdom, Simon Fendinge Olsen, til at holde oplæg.
Foto: Vibeke Nipper, TV MIDTVEST