Gigantisk energiprojekt: Idémagere forbereder sig på byge af spørgsmål fra lokale

Energiprojektet Megaton skal ligge i Ringkøbing-Skjern Kommune, men flere detaljer er endnu uafklaret. Tirsdag aften kan de lokale borgere høre mere om projektet.

Megaton-anlægget skal stå klar i 2030.
Megaton-anlægget skal stå klar i 2030.
Foto: Visualisering / GreenGo Energy

Tirsdag aften kan interesserede høre mere om det gigantiske energiprojekt Megaton, der skal ligge i Ringkøbing-Skjern Kommune. Energiselskabet GreenGo Energy har inviteret til borgermøde og spørgerunde om projektet i Tarm Idrætscenter klokken 19.00.

Men de fremmødte borgere skal ikke forvente at få en præsentation af et flyvefærdigt projekt, for der er stadig rigtig mange ubekendte.

- Vi ved ikke, hvor det skal ligge henne endnu. Det er der ikke kommet klarhed over, siden vores pressemøde for 14 dage siden, og der kommer til at gå lang tid endnu. Det er det, den næste periode skal gå med at finde ud af, siger Jacob Hänel Christensen, der er forretningsudviklingsdirektør ved GreenGo Energy.

Og selvom der ikke er meget nyt at fortælle om projektet på aftenens borgermøde, lover han, at det stadig er værd at dukke op.

- Vi kommer et spadestik dybere ned i tankerne bag Megaton med blandt andet arkitekten bag, og så vil der være mulighed for at stille spørgsmål og få svar.

- Men det, der nok interesser folk mest som placering, kan vi ikke give svar på endnu, siger Jacob Hänel Christensen, der selv vil være til stede ved borgermødet.

Jacob Hänel Christensen er forretningsudviklingsdirektør i GreenGo Energy.
Jacob Hänel Christensen er forretningsudviklingsdirektør i GreenGo Energy.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Sol- og vindenergi er stadig oppe i luften

Megaton skal bestå af flere forskellige energiafdelinger. Blandt andet et stort Power-to-X-anlæg som skal opføres ved Stovstrup øst for Tarm. Her bliver den nabo med den nye højspændingsmotorvej, der skal løbe fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse

Men det er ikke afgjort, hvor 4000 hektar med solceller og vindmøller skal placeres. Drømmen er dog, at det kan ligge tæt på Power-to-X-anlægget, der skal omdanne grøn strøm til grønne brændstoffer som brint.

- Vores tilgang vil være at finde det i store klumper. Det er ikke meningen, der skal ligge 4000 hektar i Tarm. Det er vigtigt at få sagt. Det tror jeg heller aldrig, at byrådet ville acceptere, siger forretningsudviklingsdirektøren.

Samlet set vil projektet resultere i 11,5 TWh strøm om året. Det svarer til en tredjedel af Danmarks nuværende energibehov.

I praksis vil 85 procent af strømmen fra sol og vind dog gå til produktionen af Power-to-X.

Der bliver investeret omkring 60 milliarder kroner i projektet.