Filmatisering af bestseller i Vestjylland: - For mig er det et kæmpe win-win at være her

Hella Joof er taget til det vindblæste Vestjylland i forbindelse med filmatiseringen af bestselleren Meter i sekundet.

9:15
Den kendte filminstruktør er klædt godt på til at modstå vindens mange vestjyske sekundmeter.
Foto: Anne Holst Moulvad, TV MIDTVEST

- For mig er det kæmpe win-win at være her.

Så klart udtrykker filminstruktør Hella Joof sig om at befinde sig i det blæsende Vestjylland i flækken Velling under filmoptagelserne til sin kommende komedie.

Landsbyen ved Ringkøbing kom på Danmarkskortet i romanen Meter i sekundet, skrevet af Stine Pilgaard. Hun boede i Velling på Vestjyllands Højskole, da hun skrev romanen. Nu bliver bogen filmatiseret, og Nordisk Film Produktion er i fuld gang med optagelserne.

- Jeg synes, det er fantastisk at være væk, når man filmer. Det er ligesom at være på lejrskole. Man lærer hinanden bedre at kende, og hvis vi finder på noget løbende, så kan vi nå at få det integreret i optagelserne.  Folk skal ikke hente børn og hjem til en sur partner, som synes de investerer for lidt i familielivet, fortæller Hella Joof med et stort smil i en pause under optagelserne i Velling.

Bogen Meter i sekundet handler om en ung kvinde, der flytter fra storbyen til Velling, og er løst baseret på forfatter Stine Pilgaards liv. Den tager udgangspunkt i den vestjyske kultur og natur, og i vestenvinden der ofte blæser med en del friske meter i sekundet.

- Naturen er hele tiden præsent. Den er hele tiden oppe i smasken på en. Man kan ikke komme uden om den. Det blæser. Man er nødt til at stå fast. Da vi gik i gang, tænkte vi på, om vi kunne optage filmen et andet sted. Men nej, det kunne vi ikke, siger Hella Joof og fortsætter:

- Det er nogle bestemte mennesker, der er nogle bestemte steder,  vi skal ned til den lokale købmand, vi skal ned til fjorden, vi skal gå ad hovedpersonen Maries fodsti, så det var en meget kort diskussion om, hvorvidt man kunne lave den et andet sted. 

Succes med filmstrategi 

Det er ikke nogen tilfældighed, at Nordisk Film Production har fået øje på Ringkøbing-Skjern Kommune og Velling. I godt to år har kommunen haft en filmstrategi for at tiltrække nogle af landets bedste filmmagere.

Søren Elbæk, viceborgmester (S), Ringkøbing-Skjern Kommune
Søren Elbæk, viceborgmester (S), Ringkøbing-Skjern Kommune

Meter i sekundet er én blandt flere filmproduktioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. TV 2-dramaserien Hvide Sande blev et vellykket projekt, og flere mindre produktioner har også været forbi det vindblæste Vestjylland.

- Vi har oplevet, at vi har fået øget opmærksomhed i Hvide Sande på baggrund af serien, og det samme kommer vi til at opleve med Meter i sekundet. En øget interesse for området, for landskabet, for naturen, for borgerne og for den specielle egn, det er her i Danmark, fortæller viceborgmester Søren Elbæk.

Han er derfor ikke i tvivl om, at pengene er godt givet ud som markedsføring for egnen.

Man skal klukke, når man ser filmen

Filmen skal efter planen være færdig til visning i landets biografer til vinterferien 2023, og Hella Joof har høje forventninger.

- Da jeg læste bogen, sad jeg at klukkede. Den klukken vil jeg gerne have med ind i filmen. Men det bliver ikke en fladpandet komedie. Der er selvfølgelig nogle komediegreb, men filmen handler om at prøve at finde sig til rette, hvor man er. Det, synes jeg, er et ret universelt menneskeligt problem, siger hun.

Optagelserne til filmen slutter i forsommeren og varer i alt i syv uger.
Optagelserne til filmen slutter i forsommeren og varer i alt i syv uger.

Filmen handler om at falde til i de korte sætningers land - og om at falde til i sig selv. En moderne komedie om de tilhørsforhold og det fællesskab, man måske ser tydeligst, når man står udenfor og gerne vil ind.

- Det handler om kulturforskelle, og det handler faktisk også om integration. At finde ud af, at den måde, man plejer at gøre med sig selv i det miljø, man kommer fra, lige pludselig ikke virker. Der skal noget andet til, man skal genopfinde sig selv, oplyser Hella Joof.

Filmen afspejler på tætteste vis mennesker i Vestjylland.

- Folk på egnen er enormt imødekommende. Og det er vigtigt for mig at sige, at vi er loyale. Der er ikke nogen, som bliver udstillet i den her film. Der er kun nogle, der bliver hyldet, slutter instruktør Hella Joof.